Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Zapor za okrutne roparje

Dobili so do 14 let in 9 mesecev zapora.
Izreka kazni se je udeležil le Denis Mihalić, ki bo najdlje za zapahi. FOTO: Špela Kuralt
Izreka kazni se je udeležil le Denis Mihalić, ki bo najdlje za zapahi. FOTO: Špela Kuralt
8. 12. 2018 | 07:00
2:59
Celje – Štirim članom kriminalne združbe roparjev, ki so od novembra lani do februarja letos na širšem celjskem območju izpeljali štiri rope, je celjska okrožna sodnica Natalija Drev Mijošek včeraj izrekla kazni. Dejala je, da je šlo za težka kazniva dejanja, da so storilci svojo okrutnost stopnjevali in v hiši, kjer so bile tri deklice, celo streljali.

Vsi štirje so krivdo priznali, trije so sklenili tudi sporazume s tožilstvom. Kaznim, ki jih je predlagalo tožilstvo, je sledila tudi sodnica, nekaj mesecev več pa sta na koncu dobila Denis Mihalić in Aleksander Levec. Oba sta namreč že imela pogojni obsodbi, ki ju je sodnica preklicala in izrekla enotno kazen. Denis Mihalić, ki je med ropi poskrbel za fizično obračunavanje s stanovalci, s pištolo je grozil tudi otroku in streljal na psičko, bo sedel 14 let in devet mesecev, Aleksander Levec devet let in deset mesecev, Leonu Mihaliću je dosodila za dva ropa štiri leta in devet mesecev ter Simeunu Filipoviću za en rop dve leti in dva meseca zapora.

Sodnica Drev Mijoškova je v obrazložitvi, govorila je le Denisu Mihaliću, ki se je edini udeležil izreka kazni, dejala, da je šlo za zelo težka kazniva dejanja: »Ciljne družine ste načrtno spremljali, nadzirali, imamo tudi videe, fotografije. Vsa dejanja, ki ste jih izvedli, so bila z visoko stopnjo nasilja.« Edino merilo izbire je bilo premoženje: »Niso vas motili ne otroci ne živali. Lotili ste se tudi starejših. Gospod, ki ste ga napadli, ima 75 let in je utrpel zlom reber.«


Hude psihične travme


Roparji so se ta teden pred sodnico pokesali, kar je v obrazložitvi prav tako omenila: »Poslušali smo o življenju obtoženih in njihovo opravičevanje. Jaz pa se bom osredotočila na oškodovance. Veste, kakšne psihične travme doživljajo! Starejši gospod, deček, ki je šel pokazat denar (Denis Mihalić mu je uperil pištolo v glavo in jo repetiral), vse tri deklice, ena je bila še dojenčica, ko ste streljali v psičko. Dragocenosti, ki ste jih ukradli, so bile vredne veliko več od njihove nakupne, saj gre za spomine.« V izreku kazni je naštela številne dragocenosti, ki so jih naropali, med njimi različne zlatnike, zlate palice, nakit, tudi poročne prstane …

Skupno naj bi naropali za okoli 90.000 evrov gotovine in dragocenosti. Obsojeni roparji bodo tako morali plačati tudi del premoženjskopravnih zahtevkov, skupaj okoli 64.000 evrov. Za preostanek je sodnica oškodovance napotila na pravdo. Še enemu od storilcev bodo kazen izrekli prihodnji teden, dva pa čaka sojenje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine