Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Vlomilce bodo najverjetneje izročili Avstriji

Moldavske državljane, ki so prišli s Češke in napadli bankomat v Avstriji, so prijeli v Sloveniji.
Razstrelili so bankomat na Partizanski cesti v naselju Lenart. FOTO: Pu Maribor 
Razstrelili so bankomat na Partizanski cesti v naselju Lenart. FOTO: Pu Maribor 
6. 12. 2018 | 06:00
4:19
Celje – Štirje vlomilci, ki so v noči z nedelje na ponedeljek vlomili v pliberški bankomat, so včeraj stopili pred sodnika v Slovenj Gradcu, dan prej je bil tam že njihov sodelavec, ki so ga v Sloveniji prijeli avstrijski policisti. Sodišče bo odločilo, ali bodo ostali pri nas ali jih bo Slovenija izročila Avstriji. V akciji je sodelovalo 181 policistov, ki morajo še opraviti preiskavo vozil, s katerimi so storilci pobegnili.

Ropar bankomata. FOTO: Pu Celje
Ropar bankomata. FOTO: Pu Celje


Enega izmed napadalcev so avstrijski policisti ujeli v ponedeljek zgodaj zjutraj, slovenskim kolegom so sporočili le, da jih bodo v skladu s pogodbo o mednarodnem sodelovanju zasledovali tudi na našem območju. Takoj so ga izročili policijski patrulji Raven na Koroškem in se vrnili v Avstrijo. Takrat so v intenzivno iskalno akcijo za pobeglimi še štirimi vlomilci šli še slovenski varnostni organi. Kot je povedal vodja sektorja uniformirane policije Policijske uprave Celje in vodja štaba Robert Videc, je sodelovalo 181 pooblaščenih oseb, torej policistov, kriminalistov, pripadnikov posebne policijske enote, specialne enote, letalske policijske enote in vodniki policijskih psov. »Glede na dogodek v Avstriji, se pravi hujše kaznivo dejanje in pobeg, smo ocenili, da gre za nevarne osebe. Pri prijetju pa se niso upirali. Nismo imeli podatka, da bi bili oboroženi, ampak glede na okoliščine in ker je šlo za kriminalno združbo, ki je nameravala pobegniti, smo to opredelili kot nevarni postopek,« je dejal Videc.
Enega od pobeglih so slovenski policisti prijeli v torek zjutraj na območju Črne na Koroškem po obvestilu občana. Preostale tri so prijeli policisti mariborske policijske uprave v bližini Ptuja. Osnovno kaznivo dejanje, zaradi katerega so jih tudi prijeli, je bil vlom v bankomat v Pliberku, odnesli so še vedno neznano količino denarja, denarja namreč niso našli. So pa odkrili vozili, s katerima so pobegnili, obe v Celju zapečateni čakata na odredbo sodišča za hišno preiskavo. Med begom je vsaj eden storil še eno kaznivo dejanje, in sicer je vlomil v vikend, je pojasnil vodja celjskih kriminalistov Aleš Slapnik: »Tja se je sam ali v družbi ostalih zatekel, vzel nekaj oblek in rjuho, s katero se je pokril. Obravnavamo torej dve kaznivi dejanji.«


Napadi na bankomate stalnica


Bankomat v Pliberku. FOTO: Landespolizeidirektion Kärnten
Bankomat v Pliberku. FOTO: Landespolizeidirektion Kärnten


Vlomilci v pliberški bankomat naj ne bi bili povezani z napadom na bankomat v Lenartu, je dejal Slapnik: »Zaenkrat povezave ni. Niti ni podatka, da bi se storilci iz Pliberka sploh zadrževali v Sloveniji. Poleg tega je bil način vloma drugačen.« Kot je pojasnil Aleš Kegljevič iz GPU, je bilo v državi letos skupno deset klasičnih vlomov v bankomate, od tega osem s plinom, kar so zabeležili prvič, pri dveh pa so storilci uporabili ročne bombe.

Vsako leto zabeležijo tudi okoli sto vlomov z elektronskimi pripomočki. Dodal je, da prav zaradi vlomov v bankomate, ki so stalnica po vsej Evropi, sodelujejo v posebni Europolovi delovni skupini: »Cilj je izmenjava dobrih praks, operativnih informacij o združbah, ki delujejo na območju EU in ki z območja sosednjih držav prihajajo na območje EU izvrševat tovrstne napade na bankomate. Večinoma gre za tuje organizirane skupine.«

Storilci, ki naj bi napadli bankomat v Pliberku, so državljani Moldavije, v Avstrijo so prišli s Češke, od koder pa ne poročajo, da bi napadli kakšen bankomat. Podatkov iz Moldavije slovenski policisti še nimajo. Še zadnji trije domnevni storilci so včeraj stopili pred preiskovalnega sodnika. Ta mora v desetih dneh odločiti, ali bodo vseh pet izročili Avstriji. Kot je dejal Slapnik, bi se to tudi lahko zgodilo: »Ker gre za državljane tretje države, bo verjetno prišlo do izročitve.« Če bi jim sodili v Sloveniji, bi jim grozilo do osem let zapora.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine