Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Streljal je le, ker je hotel zaščititi sina

Pred sodni senat je stopil Janko Tomić, ki je maja lani streljal na sinove napadalce in enega od njih ubil.
Za enega od napadalcev so bile rane prehude. FOTO: Aleš Andlovič
Za enega od napadalcev so bile rane prehude. FOTO: Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
28. 3. 2019 | 07:00
5:26
Ptuj – »Slišal sem glasove: 'Ubili te bomo.' Vzel sem ključ in iz zaklenjene omare vzel pištolo, ki sicer pripada moji partnerki. Šel sem po stopnicah in stopil na balkon. Bil sem brez očal in nikogar nisem videl, saj je bila tema,« je včeraj v svojem zagovoru razlagal 51-letni Janko Tomić, obtožen uboja in trojnega poskusa uboja. Pod streli sta padla dva napadalca, za 29-letnega Žana Kreslina je bila krogla usodna.

Včeraj se je z zagovorom obtoženega začela glavna obravnava zoper Janka Tomića, ki je 26. maja lani v Krčevini pri Vurberku po lastnih besedah želel zaščiti svojega 20-letnega sina Žana Tomića. Tega je, sodeč po obtožnici, usodne noči pred domačo hišo, v kateri prebiva skupaj s starši in starimi starši, pričakala četverica. Poleg pokojnega Kreslina so bili to še danes 26-letni Kristijan Pfajfer, 30-letni Sašo Vidovič in 28-letni Eno Mlakar. Ti so se sredi noči pripeljali do hiše in čakali v zasedi. Okrog tretje ure zjutraj se je Žan Tomić pripeljal domov in svojega citroëna C5 parkiral pred hišo. Komaj je izginil v hiši, sta iz teme do njegovega jeklenega konjička pristopila Pfajfer in Vidovič. Eden je z nožem prerezal pnevmatike na avtomobilu, drugi je s teleskopsko palico razbil steklo na zadnjih vratih avtomobila.

Zatem sta se zapodila proti Žanu Tomiću, ki je prišel pogledat, kaj ropota pred vhodnimi vrati. Napadeni mladenič je komaj pobegnil v notranjost hiše, a mu za seboj ni uspelo zakleniti vhodnih vrat. S silo telesa je zadrževal napade Vidoviča, ki je brcal v vrata, medtem ko je Pfajfer tolkel po bližnjem oknu. Ko se je to snelo s tečajev, je z nožem v roki zamahoval proti Žanu Tomiću in pri tem vpil, da ga bo ubil. Med tem, ko sta se Pfajfer in Vidovič spravila na žrtev, pa sta preostala dva pajdaša, Mlakar in Kreslin, le opazovala dogajanje z varne razdalje. Zatem so iz pištole znamke glock odjeknili streli.
 

Streljal je zaporedoma


»Nisem imel namena nikogar poškodovati, kaj šele ubiti. Kadar se sin odpravi ven, spim rahlo. In tako je bilo tudi tragične noči. Slišal sem, da je prišel domov. Nisem še trdno zaspal, ko sem slišal močan pok. Vstal sem s postelje, ko je odjeknilo še drugič. Streljal sem zaporedoma, serijsko. Naenkrat je vse utihnilo, zato sem šel na dvorišče. Tam sem naletel na sina. Na dvorišču nisem streljal, kot mi to očita tožilstvo,« je razlagal obtoženi.

Janko Tomić pravi, da je streljal na slepo. FOTO: Aleš Andlovič
Janko Tomić pravi, da je streljal na slepo. FOTO: Aleš Andlovič


Zatem je možakar, ki je že od konca lanskega maja v priporu, razkril ozadje napada na njegovega sina: »Pred letom dni se je zgodil dogodek, v katerem je bil sin pretepen. S hudimi poškodbami je končal v bolnišnici. Od takrat je bila celotna družina deležna pritiskov. Preluknjane pnevmatike in slike s pištolo so le del tega terorja. Vse skupaj smo prijavili policiji, ki pa ni ukrepala. Ves čas smo živeli v strahu, da se bo nekaj zgodilo.«

A njegove krogle iz pištole glock so torej takrat ubile Kreslina, dve pa sta končali v ramenu in nogi Kristijana Pfajferja, a je ta preživel.
 

Napadalci priznali


Trojica preživelih napadalcev je na sojenju na Ptuju krivdo priznala – Pfajfer je za nasilništvo in poškodovanje tuje stvari dobil 20 mesecev zapora, Vidovič leto in pet mesecev, Mlakar pa eno leto. Včeraj bi morali vsi stopiti pred senat ptujskega sodišča, a so tja pripeljali le Vidoviča. »Od tega je minilo že leto dni. Ne spominjam se več, kaj se je zgodilo,« je dejal na sodišču in podobno odgovarjal na vsa vprašanja tožilstva in obrambe. Na izpoved njegovih dveh pajdašev, Mlakarja in Pfajferja, pa je sodišče včeraj zaman čakalo. Pfajferja zaradi kadrovske podhranjenosti niso mogli pripeljati z Doba, medtem ko Mlakar, ki prestaja kazen v zaporu na Rogozi in bi sam moral priti na sodišče na Ptuj, ni opravičil svojega izostanka.



»Nisem imel posebnega kontakta z Žanom in tudi ostalih treh fantov ne poznam. Nekaj tednov mu je manjkalo do polnoletnosti, ko se je skregal z mamo in je prišel živet k meni. A pri meni sta red in disciplina, zato sem vztrajal, da konča šolo. Finančno sem mu pomagal, mu zagotovil stanovanje v Mariboru, da je v njem lahko prebival s svojim dekletom. Nazadnje sva se slišala osem dni pred tragičnim dogodkom. Kaj je v ozadju, pa mora raziskati kriminalistična policija, zato imamo v Sloveniji te institucije,« pa je o dogodkih dejal Drago Kreslin, oče pokojnega Žana Kreslina. Ker želi priti resnici do dna, pa je tudi sam najel zasebnega detektiva, da razišče zadevo. Za izgubo sina pa od obtoženega s premoženjskopravnim zahtevkom menda zahteva 15 tisoč evrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine