Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Streljal, ko so napadalci že bežali, a vztraja pri silobranu

Janku Tomiću, ki je streljal na napadalce njegovega sina, zaradi uboja in treh poskusov uboja grozi dolgoletna kazen.
Janko Tomić, ki je zadel dva od bežečih napadalcev, po besedah zagovornice na daleč slabo vidi. FOTO: Aleš Andlovič
Janko Tomić, ki je zadel dva od bežečih napadalcev, po besedah zagovornice na daleč slabo vidi. FOTO: Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
6. 11. 2018 | 06:00
5:08
Ptuj – »Ne priznam,« je bil kratek odgovor 52-letnega Janka Tomića, ko ga je ptujski sodnik Marjan Strelec vprašal, ali bo priznal uboj in trojni poskus uboja. Očeta treh otrok obtožnica bremeni, da je konec letošnjega maja v Krčevini pri Vurberku streljal na četverico napadalcev, ki so se s palico in nožem spravili na njegovega 20-letnega sina Žana Tomića. Obramba želi dokazati, da je šlo za silobran ali kvečjemu prekoračen silobran, tožilstvo pa vztraja pri uboju in treh poskusih uboja.

Ker vodja ptujskega tožilstva Diana Sagadin Šeruga včeraj ni ne predstavila obtožnice ne predlagala ponudbe kazni za morebitno priznanje krivde, kar je na predobravnavnih narokih običajno v navadi, je bilo sklepati, da obramba in tožilstvo nista bila uspešna v morebitnih pogajanjih. »O čem pa bi se pogajali? Da bi priznali uboj in trikratni poskus uboja? To bi v tem primeru celo lahko pomenilo, da bi mojega klienta obsodili na dosmrtni zapor. Dokazali bomo, da je šlo največ za prekoračen silobran, če že ne samo za silobran,« nam je na hodniku dejala mariborska odvetnica Stanka Firm Gavez, ki ima tudi sama dolgoletne izkušnje kot kazenska sodnica. Tokrat ji pri obrambnih nalogah pomaga Darjan Lampič: »Slike z balkona dokazujejo, da se na mesto, kjer je bil ustreljen pokojni, ne vidi niti konec oktobra, kaj šele konec maja, ko je rastje veliko bujnejše. Zato predlagam, da se opravi ogled kraja dejanja in rekonstrukcija dogodka.«
 

Obračunu sledilo streljanje


Obtožnica Tomića bremeni, da je 26. maja letos streljal na četverico mladeničev, ki je prišla grdo obračunat z njegovim 20-letnim sinom Žanom. Dva od četverice je Janko Tomić zadel, 29-letnega Žana Kreslina smrtno. Ena izmed izstreljenih krogel iz pištole glock je zadela tudi 25-letnega Kristijana Pfajferja, ko je bežal od hiše Tomićevih v Krčevini pri Vurberku. Druga dva, 28-letni Sašo Vidovič in leto dni starejši Eno Mlakar, sta jo odnesla brez prask.

Tožilka je v obtožnico sicer zapisala, da je Tomić nekaj minut čez tretjo zjutraj z nekaj streli v zrak želel napadalce odvrniti od brutalnega napada, a nato še, da je streljal na napadalce, ko so ti že bežali od hiše. Pred tem sta Vidovič in Pfajfer, oborožena s teleskopsko palico in nožem, pristopila do avtomobila Žana Tomića, ko se je sredi noči vrnil domov.

Nesrečni Kreslin in Mlakar sta medtem stražila na lokalni cesti. Kaj je bil povod za tragedijo, še vedno ni znano, menda pa so napadalci že dalj časa grozili Žanu Tomiću. »V zvezi z grožnjami naj se opravijo poizvedbe na policijski postaji Maribor I, kolikokrat so bili obveščeni o tem, tako od obtoženega kot tudi njegovega sina,« je predlagala Stanka Firm Gavez. Če bo sodišče dokazne predloge obrambe sprejelo, bo znano šele na naslednji obravnavi, ki jo bodo določili naknadno.
 

Predlaga zaslišanje 26 prič


Tožilka Diana Sagadin Šeruga je med drugim predlagala zaslišanje 26 prič, ki naj bi do podrobnosti pojasnile, kaj se je tragičnega jutra dogajalo pred hišo in v hiši Tomićevih. Poleg tega pa je odvetnica Stanka Firm Gavez predlagala še zaslišanje dveh: »Darko Ujić in Elvis Pajić bosta znala veliko povedati o grožnjah, ki jih je bil sin obtoženega delež od napadalcev.« Poleg tega naj bi obtoženega pregledal še psihiater in forenzični psiholog, ki bi ugotovila, v kakšnem strahu je bil obtoženi, ko so napadalci tragične noči stregli po življenju njegovega sina. »Poleg vsega ima še težave z vidom, saj na daleč ne vidi, kar naj ugotovi ustrezni izvedenec,« je sklenila Firm Gavezova. Vsem dokaznim predlogom obrambe pa je tožilka nasprotovala. Še posebej ogledu kraja dejanja in rekonstrukciji dogodka, češ da so preiskovalci opravili natančno tridimenzionalno računalniško analizo, s katero, tako Sagadin Šerugova, »se je možno v vsakem trenutku postaviti z miško na določeno mesto«.

Zanimivo je, da se je trojica preživelih napadalcev že pokesala na sodišču. Vsi trije, 25-letni Kristijan Pfajfer, 28-letni Sašo Vidovič in 29-letni Eno Mlakar so krivdo za nasilništvo in poškodovanje tuje stvari priznali in se s tožilstvom izpogajali za mile kazni. Najdlje bo za zapahi Pfajfer, ki si je tudi zaradi grožnje s smrtjo in mahanja z nožem proti žrtvi prislužil eno leto in osem mesecev zapora. Tri mesece prej bo izza rešetk odšel Vidovič, medtem ko jo je Mlakar odnesel z letom dni zapora. A le zadnji bo lahko zaprosil za prestajanje kazni na odprtem oddelku zavoda za prestajanje kazni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine