Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Strelec na univerzi v Heidelbergu ranil več ljudi

Študent je v eni od predavalnic s strelnim orožjem ranil štiri ljudi, mlajša ženska je podlegla ranam.
Policija, reševalci in gasilci pred Univerzo v Heidelbergu. FOTO: Daniel Roland/AFP
Policija, reševalci in gasilci pred Univerzo v Heidelbergu. FOTO: Daniel Roland/AFP
STA
24. 1. 2022 | 15:25
24. 1. 2022 | 20:46
3:22

Na območju univerze Heidelberg na jugozahodu Nemčije je v današnjem strelskem napadu umrla ena oseba, tri so ranjene, je poročala nemška tiskovna agencija dpa sklicujoč se na varnostne vire. Do napada je prišlo, ko je storilec v eni od predavalnic začel streljati. Po dejanju si je sodil sam.

Strelec, 18-letni študent, je v predavalnici medicinske fakultete, kjer je v času napada potekalo predavanje, začel streljati in pri tem »hudo ranil« štiri ljudi. Mlajša ženska je kasneje podlegla poškodbam, ki jih je dobila zaradi strela v glavo, še navaja dpa. Tiskovni predstavnik policije je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je moški »divje« streljal po predavalnici. Pri sebi naj bi imel dolgocevno orožje.

Šlo je za 18-letnega nemškega študenta heidelberške univerze, so povedali kasneje na novinarski konferenci. Deloval je sam in ni bil znan policiji. Prvi znaki kažejo, da je bil že dolgo psihično bolan. »Orožje je bilo kupljeno v tujini,« je na novinarski konferenci dejal načelnik policije v Mannheimu Siegfried Kollmar. Dovoljenja za nošenje orožja ni imel, je dodal. Po besedah Kollmarja je imel napadalec v nahrbtniku več kot sto kosov streliva.

Pred napadom je po navedbah preiskovalcev poslal sporočilo prek aplikacije Whatsapp, v katerem je zapisal, »da morajo ljudje umreti zdaj«.

Območje v predelu Heidelberga Neuenheimer Feld, kjer stojijo predvsem fakultete za naravoslovje in del univerzitetne klinike, je bilo popoldne v veliki meri zaprto. Na prostoru univerzitetnega kampusa je bilo na desetine policistov in reševalnih vozil. Nemški pravosodni minister Marco Buschmann je sporočil, da so njegove misli z žrtvami in ljudmi na kraju dogodka, in se zahvalil reševalcem za njihovo pomoč.

Ministrica za gospodarstvo zvezne dežele Baden-Württemberg Theresia Bauer je obiskala kraj dogodka in ob tem izrazila svojo prizadetost. »Zgrožena sem. Ostaneš brez besed, ko morajo nedolžni mladi ljudje izkusiti kaj takega v času študija,« je dejala po poročanju dpa. Tudi študenti so bili šokirani. »Smo neskončno šokirani. To je katastrofa, ki je nepredstavljiva sredi predavanj, izpitov in univerzitetnega življenja,« je dejal predstavnik študentov Peter Abelmann.

Univerza Heidelberg je bila ustanovljena leta 1386 in velja za najstarejšo nemško univerzo ter eno najstarejših v Evropi. Sestavlja jo več univerzitetnih kampusov, ki se nahajajo v različnih predelih slikovitega mesta Heidelberg z okoli 160.000 prebivalci.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine