Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Silovita eksplozija povsem uničila šest stanovanj, ena oseba huje ranjena (FOTO in VIDEO)

Eksplodiral je zemeljski plin, ki so ga uporabljali za kuhanje, ne za ogrevanje stanovanja. 
Šest stanovanj je popolnoma uničenih. FOTO: GB Maribor 
Šest stanovanj je popolnoma uničenih. FOTO: GB Maribor 
A. I.
7. 11. 2018 | 16:41
8. 11. 2018 | 06:36
4:58
V Mariboru je nekaj pred pol četrto uro popoldne odjeknila silovita eksplozija, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR). Najverjetneje je eksplodiral zemeljski plin, ki so ga uporabljali za kuhanje, ne za ogrevanje, je dejal poveljnik Gasilske brigade Maribor, sicer vodja intervencije, Primož Osojnik

Eksplodiralo je v stanovanjskem bloku na naslovu Bratov Greifov 18. Prvi mož mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer je povedal, da je plin eksplodiral v tretjem nadstropju enega od blokov, pri tem pa je ta etaža skoraj povsem uničena.


Poškodovanih 18 stanovanj, od tega šest v celoti uničenih


Na kraj so prispeli poklicni in prostovoljni gasilci, pa tudi pripadniki civilne zaščite, ki so kraj zavarovali in pričeli z opravljanjem svojih nalog. Vsega skupaj je na intervenciji sodelovalo 33 poklicnih in prostovoljnih gasilcev. 

Kot je dejal Primož Osojnik, so se v eksploziji poškodovale štiri osebe, od tega ena huje in tri lažje. Vse so prepeljali v Univerzitetni klinični center Maribor. Zdravniki naj bi se za življenje težje ranjene osebe še borili.

Odjeknila je silovita eksplozija. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odjeknila je silovita eksplozija. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Evakuirali smo prebivalce iz vseh 32 stanovanj. Po prvi oceni so vsa stanovanja poškodovana, od tega jih je najmanj šest v celoti uničenih,« je pojasnil Osojnik še med samo intervencijo. Iz objekta so začasno umaknili 30 stanovalcev in devet hišnih živali. Kasneje so na URSZR pojasnili, da je poškodovanih 18 stanovanj in šest uničenih. 

Poškodovanih je bilo več oseb. FOTO: Tadej Regent/Delo
Poškodovanih je bilo več oseb. FOTO: Tadej Regent/Delo


Na vprašanje, ali se bodo lahko prebivalci še danes vrnili domov, Osojnik ni mogel odgovoriti. »V stanovanje, v katerem je eksplodiral plin, zagotovo ne, saj je v celoti uničeno,« je povedal za Maribor24 in dodal, da so v omenjenem stanovanju našli eno osebo. Služba za ZiR MOM je stanovalcem uničenih stanovanj ponudila nadomestne bivalne enote, vendar so se preselili k svojcem.

Pok na ulici bratov Greifov naj bi bil tako močan, da so ga slišali na drugem koncu Pobrežja. Tudi škoda bo temu primerno ogromna. Gasilci so požar hitro pogasili, policisti pa so še pozno popoldne opravljali ogled dogodka. 

Na delu je bilo več kot 30 gasilcev. FOTO: GB Maribor 
Na delu je bilo več kot 30 gasilcev. FOTO: GB Maribor 


»Gremo od stanovanja do stanovanja in preverjamo, če so varna,« je zvečer za STA povedal predstavnik Policijske uprave Maribor Bojan Kitel. Policisti bodo čez noč varovali območje, ne le zaradi interesa preiskave vzroka, temveč tudi zato, ker so nekatera stanovanja ob eksploziji ostala brez vrat.

Glede ostalih poškodovanih imajo gasilci in policisti različne informacije. »Zdravniško pomoč so iskale še tri osebe, ki so bile lažje telesno poškodovane. Mogoče se bo število poškodovanih tekom noči še spremenilo, če bo še kdo poiskal pomoč, morda zaradi šoka ali česa podobnega,« je dejal Kitel.

Na kraj je prispelo več deset gasilcev. FOTO:Tadej Regent/delo
Na kraj je prispelo več deset gasilcev. FOTO:Tadej Regent/delo


»Prve ugotovitve kažejo, da gre za eksplozijo v stanovanju, katere posledice so vidne tudi približno 50 do 100 metrov okoli tega stanovanjskega bloka. Zaradi takšnega obsega bo ogled trajal pozno v noč in tudi jutri. Potrebno je namreč preiskati zelo široko območje, preden bomo prišli do centra in ugotovili vzrok tega dogodka,« je povedal predstavnik policije.

V sodelovanju s civilno zaščito bodo po njegovih besedah poskrbeli, da bodo vsi evakuirani dobili varno zavetje. »Nekaj jih bo, kot kaže, lahko ostalo v bloku, ker vsa stanovanja niso poškodovana,« je povedal. Večina se jih je sicer že zatekla k sorodnikom. »V kolikor to ni mogoče, jim bodo zagotovili začasna bivanja preko Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor,« so povedali na mariborski občini. V omenjenem bloku sicer živi okoli 50 ljudi.

Poškodovanih je najmanj šest stanovanj. FOTO: Tadej Regent/Delo
Poškodovanih je najmanj šest stanovanj. FOTO: Tadej Regent/Delo


Je šlo za poskus samomora?


Večer je ob tem poročal, da naj bi v stanovanju, kjer je eksplodiralo, po neuradnih informacijah živel starejši moški, ki naj bi skušal storiti samomor. Po pisanju časnika naj bi namreč v njegovo stanovanje vdirali že pred dvema mesecema, ko naj bi si prav tako že skušal soditi sam.

Škoda je ogromna. FOTO: Tadej Regent/Delo
Škoda je ogromna. FOTO: Tadej Regent/Delo


Eden od stanovalcev, upokojeni Ivan Dajčman, nam je povedal, da je moški star okrog 53 let. Med njegovimi sosedi je večkrat nanesla beseda o tem, da je nevaren tako sebi kot drugim. »Enkrat sva mu z njegovim sinom že rešila življenje,« je dejal Dajčman. Da bi o nevarnem početju moškega obvestili upravljavca, je Dajčman zanikal.

Kot smo izvedeli, je upravljavec stavbe družba StanInvest, a je njen direktor Benjamin Pačnik po besedah vodje vzdrževanja trenutno odsoten zaradi bolezni. 

Blok v Mariboru je močno poškodovan. FOTO: GB Maribor 
Blok v Mariboru je močno poškodovan. FOTO: GB Maribor 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine