Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Prometnih nesreč in poškodb zaradi e-skirojev je vse več

V večini primerov so za nesreče krivi vozniki e-skirojev.
Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
Vozniki e-skirojev morajo voziti po površinah, namenjenih kolesarjem. FOTO: Uroš Hočevar/Kolektiff
M. B.
21. 7. 2023 | 10:48
21. 7. 2023 | 11:43
2:49

Agencija za varnost prometa je opozorila, da se število prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev skokovito povečuje. Letos je bila do 18. julija že 101. Od tega je bilo za nesrečo krivih 66 voznikov e-skirojev, ki so povzročitelji v kar 65,3 odstotka primerov. Ta delež je skoraj natanko tak kot lani.

Letos se je v prometnih nesrečah z udeležbo e-skirojev hudo poškodovalo 12 oseb, 69 pa lažje. Da resne poškodbe voznikov e-skirojev postajajo vse pogostejše, opozarja tudi vodja Urgentnega kirurškega bloka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana dr.  Uroš Tominc. Pojasnil je, da gre najpogosteje za resne poškodbe mišično-skeletnega sistema, podobne poškodbam, ki jih zaznavajo pri kolesarjih in motoristih, ni pa jih mogoče primerjati s poškodbami na navadnih skirojih, ki so precej počasnejši. Največ poškodb je med mladimi, vozniki pa redko uporabljajo zaščitno opremo, je opozoril.

image_alt
Tihi, hitri in nevarni udeleženci v prometu

Policisti so letos ugotovili 468 kršitev cestnoprometnih predpisov pri vožnji z e-skiroji. Najpogostejše kršitve so vožnja v napačno smer, neuporaba čelade, vožnja pod vplivom alkohola, neprilagojena hitrost in uporaba mobilnega telefona med vožnjo. 

Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je poudarila, da je »nujna pravilna in odgovorna vožnja, z zavedanjem, da gre za lahko motorno vozilo, ki ni namenjeno igri, vožnji po pločniku ali prevažanju drugih oseb in predmetov«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine