Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Policijski helikopter je v nedeljo štirikrat vzletel na pomoč

Dežurna ekipa je obravnavala pohodnike, udeleženko soteskanja in jadralnega padalca.
Reševanje v gorah FOTO: Letalska policijska enota GPU
Reševanje v gorah FOTO: Letalska policijska enota GPU
P. M.
17. 6. 2024 | 10:16
17. 6. 2024 | 10:47
3:36

S Policijske uprave (PU) Nova Gorica sporočajo, da je dežurna ekipa za reševanje v gorah s policijskim helikopterjem včeraj, v nedeljo, opravila štiri zahtevna reševanja in v zdravstvene ustanove prepeljala več poškodovancev. Obravnavali so pohodnike, udeleženko soteskanja in jadralnega padalca.

Reševanje FOTO: Letalska policijska enota GPU
Reševanje FOTO: Letalska policijska enota GPU

Kot smo včeraj na kratko že poročali, je reševalna ekipa s policijsko helikoptersko posadko posredovala že takoj zjutraj na Kriških podih. S transportom gorskih reševalcev dveh tujcev – oba sta državljana Češke, stara 32 let – v Trento se je zaključilo dvodnevno reševanje, ki je potekalo v okolici Razorja. Eden od tujcev se je zaradi neustrezne opreme že v petek poškodoval na Sedlu Planja, nato pa sta oba odlašala s klicem na pomoč vse do sobote popoldne, ko sta obtičala nad snežišči. Pohodnik si je pri zdrsu na skalnati poti poškodoval nogo. Policijski helikopter je zaradi slabega vremena v soboto kljub več poskusom lahko pomagal samo s transportom reševalcev pod kraj nesreče, ti pa so nato izvedli zahtevno klasično reševanje in tujca do nedelje zjutraj varno prenesli do spodnjega Kriškega jezera, kjer ju je prevzel helikopter.

image_alt
Na območjih Bovca in Nove Gorice poškodovana pohodnika

Na območju Gorenje Trebuše je nato ekipa s policijskim helikopterjem rešila 70-letnega moškega, državljana Slovenije, ki je padel v Paternolijevi grapi proti Poldanovcu. Med hojo se mu je pod nogami odlomila skala. Posadka helikopterja je zaradi velike zahtevnosti terena in globine grape pri dvigu ponesrečenca v helikopterski vreči morala uporabiti vseh 88 metrov jeklenice, težave pa je povzročal tudi veter, ki je na višini lebdenja helikopterja pihal s hitrostjo okoli 40 kilometrov na uro.

Helikopter na poti na pomoč FOTO: Letalska policijska enota GPU
Helikopter na poti na pomoč FOTO: Letalska policijska enota GPU

V tretjem reševanju je ekipa po poročanju PU Nova Gorica posredovala v nesreči pri soteskanju v kanjonu Sušec pri naselju Srpenica na Bovškem. Okoliščine kažejo, da je 43-letna udeleženka soteskanja, državljanka Madžarske, pod nadzorom vodnika neprevidno skočila v vodo in si poškodovala nogo. Tudi v tem primeru so zaradi zahtevnosti terena in globoke grape za reševanje uporabili skoraj celotno jeklenico. Tujka je bila ustrezno opremljena, vodnik pa je imel zahtevana dovoljenja.

FOTO: Letalska policijska enota GPU
FOTO: Letalska policijska enota GPU

Ravno ob pristanku na Brniku ob 20.40 se je posadka policijskega helikopterja z ekipo odzvala še na četrto reševanje in obravnavala tudi nesrečo jadralnega padalca na Planjavi pri Kamniškem vrhu. Okoliščine pri jadralnem padalcu kažejo na težave s padalom in padec z višine na strmo travnato pobočje.

FOTO: Letalska policijska enota GPU
FOTO: Letalska policijska enota GPU

Vse ponesrečence so ustrezno oskrbeli in prepeljali v zdravstvene ustanove. Tuje krivde niso ugotovili v nobenem primeru. Nihče od poškodovanih po podatkih policije ni življenjsko ogrožen, policija pa opozarja na veliko previdnost, pazljivost, opremljenost, zbranost in odgovornost, kajti »gore so daleč, tudi če se rešuje s helikopterjem«.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine