Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Na Primorskem in v porečjih Kolpe, Reke in Krke možne poplave

V nedeljo bo večinoma oblačno s pogostim dežjem, več padavin bo na zahodu in jugu države, kjer bodo tudi nevihte z nalivi.
V porečju Kolpe bi ponovno lahko prišlo do poplav. FOTO: Kolpa-adventures.com
V porečju Kolpe bi ponovno lahko prišlo do poplav. FOTO: Kolpa-adventures.com
STA
24. 9. 2022 | 16:27
2:43

Ponoči se bo dež na zahodu okrepil in se do jutra razširil nad večji del Slovenije. Ob morju bo pihal okrepljen jugo. Jutranje temperature bodo od 8 do 14, ob morju okoli 16 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V nedeljo bo večinoma oblačno s pogostim dežjem. Več padavin bo na zahodu in jugu države, kjer bodo tudi nevihte z nalivi. Najvišje dnevne temperature bodo od 12 do 18, ob morju do 21 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. V torek bo spet oblačno in deževno.

Nevarnost poplav

Reke, ki imajo sedaj v večjem delu države malo vodnatost, bodo v nedeljo v večjem delu države začele naraščati. Ob močnejših dolgotrajnih nalivih pa lahko že v noči na nedeljo pride do poplavljanja meteornih in razlivanja hudourniških voda predvsem na širšem Primorskem ter v porečjih Kolpe, Reke in Krke.

image_alt
V Italiji najmanj deset smrtnih žrtev neurja

»Ob močnejših dolgotrajnih nalivih lahko sprva v noči na nedeljo, v nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek pride do poplavljanja meteornih in razlivanja hudourniških voda predvsem na širšem Primorskem ter v porečjih Kolpe, Reke in Krke. V noči na ponedeljek se lahko Kolpa za krajši čas razlije iz struge,« so opozorili.

Danes imajo reke malo vodnatost, na manjših rekah v severni in vzhodni Sloveniji so opazne nizkovodne razmere. Reke v porečju Ljubljanice, v zgornjem Posočju in na območju Bohinja ter Krka in Kolpa pa še ohranjajo srednjo vodnatost, a počasi upadajo, so v centru za zaščito in obveščanje zapisali v hidrološkem poročilu.

Reke bodo v nedeljo začele naraščati, najbolj v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. V noči na ponedeljek bodo dosegle velike pretoke. Drugod po državi bo naraščanje rek manj izrazito, vodnatost rek bo ostala povečini srednja. V nedeljo bo povišana gladina morja. Ob dopoldanski plimi se lahko morje za krajši čas razlije po nižjih delih obale.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine