Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Če bo napadalec z Golovca pil, lahko spet napade

Matej Križnič bo potreboval terapijo vse življenje, meni psihiater Dragan Terzič.
Matej Križnič (spredaj) je bil med napadi neprišteven, je ugovotil izvedenec Dragan Terzič (četrti v vrsti). FOTO: Marko Feist
Matej Križnič (spredaj) je bil med napadi neprišteven, je ugovotil izvedenec Dragan Terzič (četrti v vrsti). FOTO: Marko Feist
9. 5. 2019 | 06:00
4:30
Ljubljana – »Nisem kriv, tega dejanja nisem storil,« je o lanskem incidentu na ljubljanskem Golovcu, kjer naj bi napadel več sprehajalcev in enega skoraj ubil, včeraj na sodišču povedal Matej Križnič, za dva napada iz preteklosti pa je povedal, da se jih ne spomni. A po mnenju izvedenca psihiatra se obtoženec, za katerega tožilstvo predlaga ukrep obveznega zdravljenja, spominja vsega.

Križniču očitajo, da je 8. novembra lani brez razloga od zadaj napadel naključnega sprehajalca Matijo K. in ga tako hudo pretepel, da bi lahko tudi umrl, če mimo ne bi prišel Janez S. Tega je zanimalo, kaj se dogaja, pa je Križnič napadel še njega in mu zlomil nos. Dogajanje je sicer že pred tem videl tretji moški, Anton Z., ki je povedal, da je videl, kako je Križnič Matijo K., ki je hodil po klancu navzdol, nenadoma od zadaj v glavo udaril z roko. Ko je Matija K. padel na tla, ga je napadalec začel brcati v glavo zelo močno, z zaletom, Brcnil je najmanj desetkrat, ob tem pa se je drl: »Kje ste kurbe, danes ubijam.« Na prizorišče je takrat prišel tretji moški, policist Tomislav I., ki takrat ni bil v službi, in je uspel obtoženca nekako pomiriti, čeprav mu je Križnič ves čas grozil. Nato je Križniča policija prijela. Križnič naj bi se sprva še upiral, čeprav to zanika.
 

Nezmožen kontrolirati vedenje


Dragan Terzič je v mnenju ugotovil, da ima obtoženec shizotopsko motnjo, pri kateri so značilni stopnjevanje notranjih tenzij in občasni izbruhi psihotične simptomatike ter neracionalno vrednotenje dogodkov. Ob vsem tem pa je nezmožen kontrolirati svoje vedenje. Ob uživanju alkohola, Križnič je bil namreč v času napada močno pijan, se te motnje še stopnjujejo in se kažejo v nižjem pragu za impulzivno reagiranje in paranoidnosti, ki prehaja v blodnjavost in agresivnost. Zato je bil v času vseh napadov neprišteven.

Terzič je o Križniču povedal, da gre za samotarja, ki nikoli ni bil v nobeni partnerski zvezi, ni bil zaposlen in ni bil sposoben obdržati nobene službe, živi pa skoraj brez socialnih stikov, tudi s svojci. Živel je le z materjo, a tudi z njo v zadnjem času ni imel več stikov.

»Absolutno, če bo užival alkohol ali droge,« pa je Terzič odgovoril na vprašanje sodnice Špele Koleta, ali bi Križnič dejanje lahko ponovil. Izvedenec sicer meni, da je ob ustrezni terapiji možnost ponovitve napadov majhna, a jo bo moral imeti dalj časa, najbrž vse življenje. Je pa Terzič na vprašanje med drugim še odgovoril, da Križnič ni kritičen do svojih težav, saj v svojem načinu življenja ne vidi težav. Izvedenec tudi ni povsem prepričan, da bi Križnič, če bi se zdravil na prostosti, res jemal zdravila. »Kontrolo v ambulanti bi moral imeti najmanj enkrat na mesec,« je povedal izvedenec, ki je v nadaljevanju razložil, da bi se mu ob brez zdravil stanje začelo slabšati po nekaj dneh, a da bi se bistveno poslabšalo šele po nekaj tednih. Drugače pa bi bilo, če bi užival alkohol, v takšnem primeru je verjetnost ponovitve incidenta velika.

Sodnico je glede na vse to zanimalo, zakaj se je izvedenec v mnenju zavzel za ambulantno zdravljenje, a je Terzič na koncu – ob upoštevanju novih podatkov o še drugih napadih iz preteklosti – sklenil, da bi bilo vendarle primernejše zdravljenje v zavodu.

Kot smo poročali, je namreč Križnič že 16. oktobra 2016 na vrhu Golovca prav tako napadel dva mimoidoča in ju lažje poškodoval, aprila 2017 pa je v glavo udaril tudi soseda in ga hudo poškodoval.

Na sodišču sta bili zaslišani tudi priči Anton Z., ki je vztrajal pri izjavi iz preiskave, kot napadalca pa zanesljivo prepoznal obtoženega, in Matija K., ki o dogodku ni imel povedati veliko. Sam je namreč odšel na sprehod na Golovec, nato pa se je zbudil v bolnišnici. »Možgani so bili na srečo celi, čeprav sem doživel pretres, polomljeno pa je bilo vse, od čeljusti do ličnice. Ko je v bolnišnico prišel moj sin, me sploh ni prepoznal,« je dejal oškodovanec, ki ne zahteva nobene odškodnine, saj je srečen že zato, ker je napad preživel.

Sojenje se nadaljuje čez dva tedna z zaslišanjem prič.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine