Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Na Golovcu napadal sprehajalce, enega skoraj ubil

Ljubljančan Matej Križnič je novembra lani na Golovcu napadel več ljudi, nasilen je bil že leta 2016
Matej Križnič naj bi bil v času napada neprišteven, zato tožilstvo zanj predlaga obvezno zdravljenje. Foto Ju. P.
Matej Križnič naj bi bil v času napada neprišteven, zato tožilstvo zanj predlaga obvezno zdravljenje. Foto Ju. P.
25. 4. 2019 | 08:00
5:17
Ljubljana – »Kriminalisti so me spraševali, kaj je bilo, a sam ne vem ničesar. Odšel sem na sprehod na Golovec, nato pa sem se zbudil v bolnišnici s povsem razbito glavo, bil sem ves v cevkah,« o dogodku, zaradi katerega ni bil lahko tudi izgubil življenje, pravi Matija K., ki je, čeprav jo je skupil najhuje, le eden od mimoidočih, ki naj bi jih brez razloga 8. novembra lani napadel Matej Križnič, Ljubljančan z duševnimi težavami.

Varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja tožilstvo predlaga za 44-letnega Križniča, ki so ga včeraj na sodišče pripeljali pravosodni policisti. Sodni izvedenec psihiater Dragan Terzič je namreč ugotovil, da zaradi duševne motnje oziroma akutne psihotičnosti in pijanosti ni mogel razumeti pomena svojih dejanj in jih imeti v oblasti, oziroma da je bil neprišteven.
Križnič je tistega dne na Golovcu, kamor Ljubljančani pobegnejo pred mestnim vrvežem, napadel več ljudi, kot napadalca pa sta ga prepoznala tudi moška, ki ju je takrat neznani tekač napadel že leta 2016. A to očitno še ni vse, saj je zagovornik Franc Rojko sodišče opozoril, da zoper Križniča na tem sodišču poteka še en podoben postopek, v katerem ga dolžijo povzročitve hude telesne poškodbe. Sodnica Špela Koleta predobravnavnega naroka zato včeraj ni opravila in bo najprej preverila, ali bi bilo smotrno postopka združiti.
 

Sin ga ni prepoznal


O tem, kaj se je dogajalo tistega dne med 12. in 13. uro na Poti na Golovec, Matija K. torej ve le to, kar so mu povedali drugi. V bolnišnici, kjer je po napadu ostal pet dni, so mu povedali, da je bil napaden in da je imel pravzaprav srečo. »Lahko bi umrl ali ostal rastlina,« nam je povedal, saj so mu povedali, da je Križnič skakal po njegovi glavi. »Možgani so bili na srečo celi, čeprav sem doživel pretres možganov, polomljeno pa je bilo vse, od čeljusti do ličnice. Ko je v bolnišnico prišel moj sin, me sploh ni prepoznal,« je dejal. Čeprav bodo fizične posledice, ki jih ima zaradi napada, sčasoma izzvenele, pa je očitno konec njegovega brezskrbnega sprehajanja po Golovcu, kamor je tako rad zahajal. Zdaj se med sprehodom ves čas obrača, ali mu kdo ne sledi in ga namerava napasti.

Tožilstvo je prepričano, da bi Križnič dejanje dokončal, če ne bi v tistem trenutku prišel mimo Janez S., ki je videl napad in vprašal, za kaj gre, nato pa se je Križnič usmeril nanj. Tudi njega je začel tepsti in brcati in tudi njemu je zlomil nos. Dogajanje je sicer že pred tem videl tretji moški, Anton Z., ki je povedal, da je videl, kako je Križnič prvo žrtev, torej Matijo K., ki je hodil po klancu navzdol, nenadoma od zadaj v glavo udaril z roko. Ko je Matija K. padel na tla, ga je napadalec začel brcati v glavo zelo močno, z zaletom, ob tem pa se je drl: »Kje ste kurbe, danes ubijam.«
 

Izraz sadističnega morilca na obrazu


Na prizorišče je takrat prišel policist Tomislav I., ki pa takrat ni bil v službi, tudi on je bil s svojo ženo na sprehodu. Križnič se je hotel lotiti tudi njega, a ga nato ni napadel, temveč mu je le grozil, da ga bo ubil in da ima doma lovsko puško. Policistu je vmes uspelo poklicati svoje kolege, takoj pa je ocenil, da ima napadalec očitno nekakšne težave, saj je govoril nepovezano. Priča Anton Z. pa si je med dogajanjem zapomnila, da je imel napadalec na obrazu izraz sadističnega morilca in da je bil prepričan, da bi se za Matijo K. končalo usodno, če ne bi mimo prišli tudi drugi.

Ko so na kraj prišli policisti, so Križniča hitro obvladali in prijeli, kasneje pa so ugotovili, da ni napadel prvič. Že 16. oktobra 2016 je na vrhu Golovca, ko je pritekel po poti, napadalec okoli pol dveh popoldne porinil Borina M., da je padel v obcestni jarek in si poškodoval glavo in kolk ter hrbtenico. Napad je videl Nenad G., ki je takrat pritekel mimo, in napadalca vprašal »kaj se greš.« Ta mu je odgovoril, da mu je bil moški v napoto, in ko mu je Nenad G. poskušal pojasniti, da zaradi tega ni treba odrivati ljudi, ga je neznanec s podlahtjo udaril v obraz in mu poškodoval nos. In ko so po zadnjem napadu z oškodovancema opravili prepoznavo po fotografijah, je Nenad G. kot napadalca prepoznal prav Križniča.

Križnič si je tako nabral celo vrsto kaznivih dejanj, saj mu v tem postopku očitajo poskus uboja, povzročitev hude telesne poškodbe, grožnjo in dve kaznivi dejanji lahke telesne poškodbe, v postopku, ki čaka na morebitno združitev, pa torej še eno kaznivo dejanje hude telesne poškodbe. A ker je dejanja domnevno storil neprišteven, mu v zapor najbrž ne bo treba. Je pa ob tem zanimivo, da je izvedenec Terzič celo ocenil, da bi bilo v njegovem primeru ustrezno že ambulantno zdravljenje, saj je ob ustrezni terapiji in če ne uživa alkohola, možnost ponovitve kaznivih dejanj majhna.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine