Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Brata in babico umoril neprišteven

Marku Abramu, ki je lanskega marca obglavil brata in babico, ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja
Izvedenci so ugotovili, da Marko Abram ni sposoben za spremljanje obravnave. Foto: Dejan Javornik
Izvedenci so ugotovili, da Marko Abram ni sposoben za spremljanje obravnave. Foto: Dejan Javornik
6. 9. 2018 | 06:00
4:59
Koper - »Res sem to storil, prelil sem kri. Kaj bi bilo, če tega ne bi storil? Bi bila prelita moja kri? A vzeti življenje ni enostavno, verjemite. Zakaj ni Najvišji posegel vmes?« Tako je 36-letni Marko Abram takoj po lanskem zločinu policistom priznal, da je v Lukovcu pri Štanjelu umoril svojega 31-letnega brata Maria in 80-letno babico Marico, včeraj pa so ga na koprskem okrožnem sodišču dokončno razglasili za neprištevnega in mu izrekli ukrep obveznega zdravljenja na mariborski forenzični psihiatriji.

Pisali smo že o grozljivem zločinu, ki se je zgodil v noči na 20. marca lani, ko je obdolženi vstopil v bratovo sobo, ga prebudil in prosil, če mu posodi nekaj denarja. Večkrat je šel iz sobe in se vračal. »Do zadnjega sem upal, sa se to ne bo zgodilo,« je pripovedoval Abram. Zamahnil je s kladivom in brata večkrat udaril po glavi. Potem je z nožem zarezal v bratov vrat, nato pa ga je s sekiro obglavil in glavo vrgel v vedro.

Odšel je do babice, ki se je prebudila, a se mu ni mogla upirati. Tudi njo je pokončal s kladivom, jo obglavil ter obe glavi v vedru odnesel do peči centralne kurjave in ju sežgal. »Hotel sem vse zažgati, a se mi ni dalo več ukvarjati s tem.« Okopal se je in šel spat. Zjutraj je pri prodajalcu potujoče trgovine kupil kruh in se najedel. V nahrbtnik je spravil stvari, ki jih bo potreboval za v zapor. Počival je. Popoldne je poklical policijo.
 

Vodila naj bi ga zunanja sila


Pozneje je rekel, da je prosil in molil, da se to ne bi zgodilo, »a se je. Moja stara mama je rekla, da bo umrla do spomladi, še pred njo pa da bo umrl moj brat. Sprašujem se, ali sem sploh jaz tisti, ki sem hotel, da se je to zgodilo. Mislim, da je bil to nekakšen preizkus. Ne verjamem v naključja,« je dejal policistom in preiskovalnemu sodniku. Več ur je razlagal o modrosti, inteligenci, usodi, prizorih iz Stare zaveze in glasovih iz onostranstva. Večkrat je pripomnil, da bi se lažje zagovarjal, če bi imel pri sebi Sveto pismo in še nekaj drugih knjig z versko vsebino. Umor babice in brata pa je po njegovem preveč kompleksna zgodba, da bi jo kdo razumel. Vodila naj bi ga zunanja sila. »Ne vem, ali je to zločin. Vsak kovanec ima dve strani, vsaka resnica dva obraza.«

Izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič je v izvedenskem mnenju zapisal, da je bil Abram med dvojnim umorom (le) bistveno zmanjšano prišteven. Tožilstvo je vložilo obtožbo, zaradi očitkov mu je grozilo 30 let zapora, a je nato njegov odvetnik Gorazd Gabrič koprsko okrožno sodišče prepričal, da je za klienta postavilo tričlansko komisijo za izvedenska mnenja pri medicinski fakulteti. Ta je prišla do nekoliko drugačnih ugotovitev in sklenila, da je Abram neprišteven zaradi paranoidne shizofrenije. Motnje so se začele pojavljati že pred kaznivim dejanjem, ravno tako religiozne blodnje.

Tožilka Tamara Pahor je zato umaknila obtožbo in jo spremenila v predlog za ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Tega smejo na psihiatriji izvajati najdlje pet let, potem bodo morali Abrama izpustiti na prostost. Prisilno bivanje na psihiatriji oziroma v zavodih smejo podaljševati le na podlagi zakona o duševnem zdravju.
 

Spremenil se je


Ker so izvedenci ugotovili, da ni sposoben za spremljanje obravnave, ga tudi na včerajšnji zadnji dan postopka s psihiatrije niso privedli pred sodnico Barbaro Franco. Prebrali pa so izjavo policista Igorja P., ki se je na kraju zločina prvi pogovoril z dvojnim morilcem. Ko mu je pred vrati rekel, da je ubil babico in brata, so mu odvzeli prostost ter ga podučili o pravicah. »Rekel sem mu, da grem noter pogledat, če se da še kaj pomagati, pa mi je odvrnil, da je videti grdo,« je dejal policist, ki se mu je nekaj še vtisnilo v spomin. »Bil je zelo hladnokrven, nisem še videl tako hladnokrvnega človeka.«

Abramovo nekdanje dekle Karmen M., pri kateri je živel osem let, ga je opisala kot ljubeznivega človeka, z njim pa naj bi se začelo spreminjati leta 2015, ko se je njegov prijatelj zadušil med spanjem. »Postal je drugačen, začel je brati versko vsebino, poglabljal se je v Sveto pismo. Z menoj je hotel govoriti o tem, rekel je, da ne častimo pravega boga in ob tem izrekel neko ime, a se ga zdaj ne spomnim. Leta 2016 pa je začel govoriti, da ga zasledujejo in ga snemajo. Ko sva šla denimo na sprehod in je videl kak avto, je takoj rekel, da nas nadzorujejo. Nisem vedela, da je to bolezen.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine