Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Črna kronika

Bolgara praznila bankomate

Pri njiju so našli okoli 6000 evrov, preiskovalni sodnik ju je poslal v pripor.
Bolgara sta k nam prišla zaradi kaznivih dejanj. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
Bolgara sta k nam prišla zaradi kaznivih dejanj. Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/Delo
23. 1. 2019 | 12:24
23. 1. 2019 | 13:14
2:43
Ljubljana – Medvoški policisti so prijeli nepridiprava, ki sta na območju celotne Slovenije sistematično vdirala v bankomate s tako imenovanim cashtrappingom. Gre za bolgarska državljana, ki ju sumijo, da sta s pomočjo prirejenega orodja poškodovala vratca bankomata in iz njega jemala gotovino. Preiskovalni sodnik je zanju odredil pripor.

Policisti iz medvoške policijske postaje so ju prejšnji konec tedna prijeli na Celovški cesti v Šentvidu, nato so nadaljnji postopek prevzeli kriminalisti ljubljanske policijske uprave. Ti so jima najprej odredili pridržanje ter nato zasegli in preiskali osebno vozilo, ki sta ga uporabljala med izvrševanjem kaznivih dejanj, da bi zagotovili dokaze za nadaljnji kazenski postopek. Našli in zasegli so več plačilnih kartic, izdanih na različna imena, predvsem tuja, namenjena za nadaljnjo kriminalno dejavnost, različne predmete, ki sta jih uporabljala pri vlamljanju v bankomate, ter okoli 120 bankovcev po 50 evrov, poročajo z ljubljanske policijske uprave.

Po izvedenem predkazenskem postopku so oba Bolgara privedli pred preiskovalnega sodnika ljubljanskega okrožnega sodišča, ta pa je po zaslišanju zanju odredil pripor.

Po besedah Martina Rupnika, vodje oddelka za gospodarsko kriminaliteto v službi kriminalistične policije ljubljanske policijske uprave, gre za povratnika, saj so ju že večkrat obravnavali za različna premoženjska kazniva dejanja tako v Sloveniji kot v več drugih državah. »Prek mednarodnega policijskega sodelovanja smo o kaznivih dejanjih obvestili tudi vse države članice Europola, v katerih bi osumljena v tem obdobju lahko izvrševala tovrstna kazniva dejanja,« pojasnjuje Rupnik.

V  konkretnem primeru je protipravna premoženjska korist razmeroma majhna, saj so osumljenca zaradi usklajenega delovanja več enot policije in procesnega centra Bankart hitro prijeli ter jima zasegli kartice in druge pripomočke za nadaljnjo kriminalno dejavnost. »V nasprotnem primeru bi lahko bilo oškodovanje bank tako v Sloveniji kot tudi v tujini veliko večje,« še dodaja Rupnik. Bolgaroma zaradi vsaj štirih kaznivih dejanj velike tatvine grozi do pet let zaporne kazni.

Leta 2017 so sicer v Sloveniji našteli 98 tovrstnih primerov, lani pa so jih obravnavali 39. V letošnjem letu so bili to prvi štirje primeri.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine