A ne le to – imamo tudi odlično slovensko hrano in zakaj bi izbirali tuje izdelke, če imamo na voljo naše domače?
Slovenci jabolka preprosto obožujemo
Letos smo počitnice preživljali v naši mali državi in bolj kot kdaj doslej smo spoznavali lepote, ki jih ponuja. Vemo, da pri nas uspevata vrhunsko sadje in zelenjava. Poljščine so plod slovenskega znanja ter uspevajo pod budnim očesom in rokami slovenskih kmetov, ki tradicijo pridelave in predelave prenašajo iz roda v rod.
Tradicija in znanje se kažeta v kakovosti številnih pridelkov, jabolko pa je še posebej globoko zasidrano v našo kulturno identiteto. Je eno od najbolj priljubljenih in najpogosteje gojenih sadežev pri nas, ta sadež pa uspeva v prav vseh regijah. Na voljo imamo
nešteto vrst, pridelanih v Sloveniji, z nakupom lokalne hrane pa delujemo tudi širše, saj tako vplivamo na razvoj slovenskega kmetijstva in ohranjanje slovenske tradicije.
Tradicijo pa lahko sami ohranjamo tudi s pripravo jedi, ki so jih za nas pripravljale že naše babice. Le kdo se ne spominja vonja sveže pečenega
jabolčnega zavitka? Pripravite ga lahko le v 45 minutah, potrebujete pa le moko, olje, vodo, sol, jabolka, limono, skuto, mleti cimet ter po želji tekoče sladilo in mandlje. Številne recepte z jabolki lahko najdete
tukaj.
Vsa jabolka, ki jih ponujajo v trgovinah SPAR in INTERSPAR, so pridelana v Sloveniji. Med njimi lahko najdete tudi okusna jabolka bonita, ki slovijo po odličnem okusu in hrustljavosti. Ta jabolka so prava zvezda, saj so pogajanja za saditev te vrste v Sloveniji trajala kar tri leta, zdaj pa so na voljo le v trgovinah SPAR. Odkrivate pa lahko tudi druge vrste, med katerimi so zlati delišes, topaz, jonagold in idared ter mnoga druga jabolka.
Čez krompir ga ni!
Predstavljajte si, da pripravljate tipično nedeljsko kosilo. Iz kuhinje že diši po goveji juhi, pripravite meso, solato, za konec pa še sladico – a nekaj manjka. Kot pravi že stari slovenski pregovor, si kosilo brez krompirja težko predstavljamo. Še posebej brez praženega krompirja, ki je pri nedeljskem kosilu praktično nenadomestljiv! Vsi oboževalci
praženega krompirja vedo, da je seveda najboljši domač krompir, saj zaradi lokalne predelave do naših gospodinjstev prispe svež in tako ponuja več okusa.
Tudi če v domači shrambi nimamo veliko sestavin, lahko s krompirjem v glavni vlogi pripravimo marsikaj – recimo preprosto
krompirjevo solato ali
krompirjevo juho, uporabimo pa ga lahko tudi kot prilogo in celo v sladicah. Raznovrstnost možnosti uporabe je eden izmed glavnih razlogov za priljubljenost te dobrote. Danes poznamo kar 3000 vrst krompirja, med kuharji pa velja zlato pravilo deljenja sort krompirja po lastnostih, kot so čvrstost, zrnatost in vlažnost.
Krompir tipa A z najmanjšo vsebnostjo škroba je najbolje uporabiti pri pripravi enolončnic ali
krompirja v pečici skupaj z mesnimi jedmi, medtem ko je tip B najbolj primeren za kuhanje ali pripravo praženega krompirja. Tip krompirja C se hitro razkuha, zato je odličen za pripravo krompirjevega pireja ali
cmokov, tip D pa je primeren za predelavo v škrob. Izbor krompirja je tako odvisen od načina priprave, ustrezen krompir za prav vsako jed pa najdete v Sparu.
Krompir v trgovinah SPAR in INTERSPAR je pridelan izključno v Sloveniji. V široki ponudbi lahko najdete vse tipe krompirja, ki so primerni za kuho, pečenje, praženje in tudi sladice.
Če le lahko, izberimo torej slovensko. Vse od jabolk pa do krompirja lahko najdete v Sparu, izbirate pa lahko tudi med številnimi drugimi domačimi izdelki in tako podprete slovenske pridelovalce. Razlogov imamo več kot dovolj, zdaj pa je čas, da izberemo najljubšo vrsto jabolk in pripravimo tradicionalni jabolčni zavitek, če vam bolj ustreza slano, pa kar pražen krompir. Naj zadiši po domačem!