Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Zanimivosti

Bi mlečne izdelke v prihodnosti lahko nadomestile maščobe ličink?

Belgijski znanstveniki si prizadevajo z maščobami ličink nadomestiti mlečne izdelke.
Glede na opažanja znanstvenikov potrošniki ne opazijo razlike, če je četrtina živalskega masla nadomeščena z maslom ličink. Razliko v okusu opazijo, šele ko pride do polovičnega razmerja. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Glede na opažanja znanstvenikov potrošniki ne opazijo razlike, če je četrtina živalskega masla nadomeščena z maslom ličink. Razliko v okusu opazijo, šele ko pride do polovičnega razmerja. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
S. P.
28. 2. 2020 | 18:16
28. 2. 2020 | 18:57
2:05
Skupina znanstvenikov na Univerzi Gent v Belgiji poskuša dokazati, da bi maščoba iz ličink lahko bila trajnostna alternativa mlečnim izdelkom. V svojih eksperimentih poskušajo z maščobami ličink nadomestiti maslo v vafljih, tortah in piškotih. To delajo s pomočjo ličink črnih bojevniških muh, ki jih v posodi z vodo zmešajo z mešalnikom in ustvarijo gladek, sivkast kupček. Nakar s kuhinjsko centrifugo iz žuželk odstranijo maslo.



Kot je za Guardian dejala vodja raziskave Daylan Tzompa Sosa, medtem ko je v rokah držala sveže pečeno masleno torto iz ličink, »obstaja več pozitivnih učinkov uporabe sestavnih delov ličink«. Po njenih besedah je tovrstna metoda bolj trajnostna, saj ličinke v primerjavi z govedom potrebujejo manj zemlje, pri pretvorbi hrane so bolj učinkovite, prav tako pa za pridelavo masla porabijo manj vode.

Hrana iz žuželk vsebuje visoko stopnjo beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov. Znanstveniki v njej vidijo okolju prijaznejšo in cenejšo alternativo ostalim živalskim produktom. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Hrana iz žuželk vsebuje visoko stopnjo beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov. Znanstveniki v njej vidijo okolju prijaznejšo in cenejšo alternativo ostalim živalskim produktom. FOTO: Francois Lenoir/Reuters


Potrošniki niso takoj zaznali razlike v okusu


Glede na njihova opažanja potrošniki ne opazijo razlike, če je četrtina živalskega masla nadomeščena z maslom ličink. Razliko v okusu opazijo, ko pride do polovičnega razmerja. Takrat povedo, da torte ne bi želeli kupiti.



Hrana iz žuželk vsebuje visoko stopnjo beljakovin, vitaminov, vlaknin in mineralov. Znanstveniki v njej vidijo okolju prijaznejšo in cenejšo alternativo ostalim živalskim produktom.

Ličinke v primerjavi z govedom potrebujejo manj zemlje, pri pretvorbi hrane so bolj učinkovite, prav tako pa za pridelavo masla porabijo manj vode. FOTO: Francois Lenoir/Reuters
Ličinke v primerjavi z govedom potrebujejo manj zemlje, pri pretvorbi hrane so bolj učinkovite, prav tako pa za pridelavo masla porabijo manj vode. FOTO: Francois Lenoir/Reuters

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine