Ko so septembra pred petimi leti v Dolgovaških goricah nad Lendavo odprli
razgledni stolp Vinarium, je takoj postal ena od turističnih uspešnic. Obiskovalci so drli nanj in kmalu je postal tretja najbolj obiskana turistična točka v Sloveniji. Letos, ko je obiska zaradi pandemije covida-19 manj, a še vedno precej, so se v lendavskem zavodu za turizem odločili, da bodo to svojo posebnost začeli tržiti na bolj ekskluziven način. Avgusta bodo na vrhu stolpa prvič pripravili petzvezdično večerjo z razgledom, pripravil jo bo mladi chef
Leon Pintarič iz gostilne Rajh v Bakovcih.
Stolp Vinarium je bil takrat, ko je še nastajal na risalnih deskah arhitektov
Oskarja Viraga in
Iztoka Rajšerja iz arhitekturnega biroja Vires, tarča številnih nejevernih kritikov in nasprotnikov. Zamisel, ki jo je predstavil takratni lendavski župan
Anton Balažek, so kritizirali kot megalomansko neumnost in kot plod njegove želje, da si v občini, ki jo je takrat vodil, postavi spomenik.
Tudi pripombe, da bo štrleči razgledni stolp na vrhu Lendavskih goric kvaril prekmursko pokrajino, je bilo slišati od kritikov, ki so stolpu napovedovali neslaven konec in finančni propad. A župan je skupaj z občinsko ekipo vztrajal in v naložbo vložil okoli 1,8 milijona evrov, od tega približno polovico občinskega in polovico nepovratnega evropskega denarja. Njegov edini odgovor na kritike je bil, da tudi brezštevilne kapelice in cerkve na vrhovih hribov po vsej Sloveniji pravzaprav kvarijo prvobitno krajino, pa se ob njih nihče ne obreguje.
Razgledni stolp Vinarium nad Lendavo velja tudi za arhitekturni presežek. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Poklon tradiciji pletenja iz šibja
In tako je na mestu nekdanjega vaškega gasilskega doma v Dolgovaških goricah zrasel 53,5 metra visok posebnež, ki je videti kot velikanski zasukan šop vrbovega šibja ali pa kot redko pletena stožčasta vrbova košara. Prav to je bil tudi namen arhitektov; Virag in Rajšter sta se s stolpom hotela pokloniti starodavni tradiciji prekmurskega pletarstva iz šibja, ki je do današnjih dni že skoraj povsem izginilo. In to sta storila na eleganten in ekstravaganten način. Stolp je poleg dejstva, da je (še vedno) najvišji razgledni stolp v Sloveniji, tudi po arhitekturnih merilih izstopajoča posebnost in je postal ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij v državi.
Stolp Vinarium si ogleda skoraj sto tisoč ljudi na leto in med njimi je vse več takšnih, ki bi v tem okolju lendavskih vinogradov radi ostali več dni. Pred dobrim letom je začel v devetih vinskih kleteh in vikendih po slemenih Lendavskih in Dolgovaških goric delovati razpršeni hotel Vinarium, s katerim poskuša občina na eni strani spodbuditi lastnike zidanic in vikendov, da jih ponudijo na turističnem trgu in tako bolje izkoristijo, po drugi strani pa želijo Lendavčani na tak način turistom ponuditi drugačno, bolj pristno in umirjeno možnost preživljanja dopusta.
Po besedah lendavskega župana
Janeza Magyarja zanimanje za tovrstno dopustovanje med gosti narašča, prav tako zanimanje med ponudniki, saj se v razpršeni hotel prijavljajo vedno novi lastniki.
Prihodnje leto še zipline
Po Magyarjevih besedah bodo turistično privlačnost Lendave še dodatno povečali prihodnje leto, ko bodo z bližnjega hriba Bükeš do neposredne bližine stolpa zgradili žičnico zipline, ki bo dolga kakšnih petsto metrov in bo imela 25 metrov višinske razlike.
Razgledna ploščad stolpa Vinarium bo postala prizorišče vrhunskih kulinaričnih dogodkov. FOTO: Jože Pojbič/Delo
Večerje z razgledom, ki jih uvajajo zdaj, seveda ne bodo privabile množic novih obiskovalcev, saj bo tudi zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa na eni večerji število gostov omejeno na trideset za osmimi mizami. Avgusta sta predvideni le dve takšni večerji.
Toda kot pravi vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem in razvoj Lendava
Rok Petje, si tudi v Lendavi želijo drznih in ambicioznih turističnih proizvodov, čemur tik pred pragom prihajajočega leta 2021, ko bo Slovenija evropska gastronomska regija leta, ustreza takšna visokokakovostna kulinarična ponudba. Še posebno, ker bo za večerjo poskrbel mladi chef Leon Pintarič iz Gostilne Rajh, ki se je letos uvrstila v prvi slovenski Michelinov gastronomski vodnik kot dobitnica priznanja Bib Gourmand za izjemno razmerje med ceno in kakovostjo ponudbe.
Komentarji