Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

Pogosta tarča: Ivan Grohar

Na seznamu pogrešanih so tudi dela Tisnikarja, Jame, Sternena, Jakopiča in drugih.
Ena odmevnejših kraj se je zgodila junija 2000, ko je tat iz Narodne galerije odnesel olje Jožefa Petkovška z naslovom Pismo.
Ena odmevnejših kraj se je zgodila junija 2000, ko je tat iz Narodne galerije odnesel olje Jožefa Petkovška z naslovom Pismo.
Valentina Plahuta Simčič
11. 7. 2018 | 16:00
11. 7. 2018 | 17:47
3:20
V Sloveniji se je v zadnjih desetletjih zgodilo nekaj večjih kraj umetnin. Zelo odmevna se je zgodila junija 2000, ko je tat iz Narodne galerije odnesel olje Jožefa Petkovška z naslovom Pismo. Ob kraji je bila vrednost dela ocenjena na pet milijonov tolarjev, kar bi bilo danes po podatkih policije okoli 20 tisoč evrov, vendar pa poznavalci menijo, da je slika v resnici vredna veliko več. Še vedno je na seznamu ukradenih.

Leta 2004 se je zgodila kraja iz konjiške galerije Vila Marija. Ukradenih je bilo 35 del najbolj znanih slikarskih imen, a zadevo spremlja dvom o pristnosti slik.

Dela Ivana Groharja so bila večkrat žrtev kraje. Prvič so šest del ukradli iz Groharjeve rojstne hiše v Spodnji Sorici leta 2007. Našli so jih pri Dejanu Vidmarju, enem od roparjev sefov banke SKB. Druga večja kraja Groharjevih del se je zgodila leta 2011, ko so neznanci vlomili v Loški grad in ukradli tri slike v skupni vrednosti več kot 200 tisoč evrov. Kot je razvidno iz policijskega seznama, gre za portrete z naslovi Deklica, Mileva Zakrajšek in Petermanova Francka. Vse tri so še vedno pogrešane. Na seznamu ukradenih Groharjevih del je tudi slika z naslovom Kozolec, ki je bila iz Državnega zbora RS oziroma iz pisarne poslanca Saša Pečeta odtujena med 1. septembrom in 1. decembrom 2006.

Leta 2014 so iz graščine Kolovrat ukradli 11 del Riharda Jakopiča, Mateja Sternena in Matije Jama ter še šest drugih predmetov v skupni vrednosti okoli 300 tisoč evrov. Še vedno niso bila najdena.

Na seznamu ukradenih umetnin so tudi Vrane Jožeta Tisnikarja, ki so bile leta 1996, ko jih je neznanec snel s stene neke gostilne v Šmarju Sap, ocenjene na vrednost 5000 nemških mark, in slika Matije Jame z naslovom Dekle z rdečo ruto, ki je bila odtujena leta 2006 v Ljubljani in je ocenjena na vrednost 12 tisoč evrov.

Predstavnik Policije za odnose z javnostmi Drago Menegalija je povedal, da se v Sloveniji išče precejšnje število umetniških predmetov, med katerimi je mnogo tudi takih, ki so sicer neprecenljivi za zgodovino Slovencev, njihova vrednost v denarju pa se določa glede na povpraševanje na trgu. Vsi oškodovanci ob prijavi izginotja umetniškega dela tudi ne navedejo njegove vrednosti.

Med najvrednejše pogrešane umetnine v Sloveniji po besedah Menegalije štejemo: tri slike Groharja, ki so bile ukradene iz Loškega muzeja v Škofji Loki, Petkovškovo Pismo, sliko Jame Dekle z rdečo ruto in Kozolec Groharja.

Dodamo lahko še, da je v spletni bazi ukradenih umetnin, ki je objavljena na strani ministrstva za notranje zadeve, tudi precej del znanih evropskih slikarskih imen, pri katerih pa lahko dvomimo v resničnost atribucije, cel kup sakralnih kipov in javnih plastik ter doprsnih kipov, pri katerih lahko sumimo, da so bili ukradeni zaradi brona.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine