Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Vizualna umetnost

»Indiana Jones« na področju kraje umetnin prepričan, da je Caravaggievo Rojstvo še na Siciliji

Od mafijske kraje znamenitega platna v Palermu bo letos minilo že pol stoletja. Nizozemski detektiv Arthur Brand ga namerava odkriti.
Krajo Caravaggiovega Kristusovega rojstva ob sv. Lovrencu in Fračnišku Asiške že dolgo pripisujejo sicilijanski mafiji, o nadajnji usodi slike pa so se pojavile najrazličnejše teorije, od tega, da je uničena, do tega, da so jo razrezali in se več ne nahaja v Italiji. FOTO: Wikipedia
Krajo Caravaggiovega Kristusovega rojstva ob sv. Lovrencu in Fračnišku Asiške že dolgo pripisujejo sicilijanski mafiji, o nadajnji usodi slike pa so se pojavile najrazličnejše teorije, od tega, da je uničena, do tega, da so jo razrezali in se več ne nahaja v Italiji. FOTO: Wikipedia
V. U.
6. 1. 2019 | 15:18
6. 1. 2019 | 15:29
3:58
Slikarsko platno, na katerem je pionir evropske umetnosti baroka Michelangelo Merisi z vzdevkom Caravaggio upodobil Kristusovo rojstvo ob sv. Lovrencu in Fračnišku Asiške, je že desetletja eden »svetih gralov« na področju ukradenih in nikoli odkritih umetnin. Ena ran na italijanski kulturni dediščini.

Sliko so hranili v oratoriju sv. Lovrenca v Palermu in letos bo od njenega izginotja v noči s 17. na 18. oktober leta 1969 minilo že okroglih 50 let. Krajo že dolgo pripisujejo sicilijanski mafiji, o nadaljnji usodi slike pa so se pojavile najrazličnejše teorije. Od tega, da je uničena, do tega, da so jo razrezali in se več ne nahaja v Italiji.



Temu spomeniškovarstvenemu gordijskemu vozlu se je posvetil nizozemski detektiv na področju izginulih umetnin Arthur Brand, ki je v minulih letih mednarodno zaslovel kot »Indiana Jones« na področju kraj umetnin, in sicer z odkritji izginulih mojstrovin Salvadorja Dalija ali Tamare de Lempicke, umetnin iz nizozemskega muzeja Westfries, ki so bile naposled razkrite v Ukrajini, pretihotapljenih predmetov iz časa civilizacije v Peruju izpred 1300 let in celo bronastih izdelkov nacističnih kiparjev, med njimi dveh monumentalnih konjev Josefa Thoraka, ki ju je za okras kompleksa Reichstag naročil sam Hitler in sta od konca druge svetovne vojne veljala za izgubljena.

Nazadnje je bil izza odkritja enega najstarejših ohranjenih krščanskih mozaikov, ki so ga na Cipru v 70. letih minulega stoletja ukradli ob turški invaziji. Dragocen 1600 let star mozaik se je novembra lani vrnil na izvirno mesto.
 

»Rojstvo je ohranjeno in na Siciliji«


»Imam odlične informatorje po vsem svetu in tisti, ki so v Italiji, mi zatrjujejo, da je Caravaggievo Rojstvo še vedno ohranjeno in na Siciliji,« je za Corriere della sera povedal o usodi umetnine, ki ostaja razpeta med številne domneve in ugibanja, med kontradiktorne izjave mafijskih skesancev in fikcijo.

Domnevam, da je Caravaggievo mojstrovino po kosih odkupil nek švicarski preprodajalec oziroma da so jo celo pogrizle miši – mimogrede, sliko so restavrirali le okoli desetletje pred krajo in je bila v izvrstnem stanju –, ne verjame. Njegovi informatorji so mu zagotovili, da je povsem ohranjena in na Siciliji, kar se prekriva tudi z nedavno izjavo enega izmed skesancev sicilijanskega podzemlja, ki je zatrdil, da jo je leta 1981 videl v vili enega izmed mafijskih šefov v Partanni Modellu, predmestju Palerma.

Brand je prepričan, da platno ni več v lasti mafije, pač pa družine, ki jo skriva, ker gre seveda za zelo »vročo« sliko. V ta namen se bo začasno sam preselil na otok ob jugu italijanskega škornja, prek Corriera pa je morebitnim lastnikom že ponudil vlogo posrednika.

»Danes je v interesu vseh, da se slika vrne domov. Tistega, ki jo ima sedaj, vabim, da se oglasi, lahko tudi meni in sam bom pri iskanju ustrezne rešitve posrednik s policijo, da nedolžni ne bi nosili posledic,« je povedal.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine