Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Virtualne gledališke vstopnice po simbolični ceni

V Gledališču Koper bodo danes odigrali zadnjo od petih predstav v okviru projekta Moč igre. Jutri pa bo interaktivna pravljica za otroke.
Mojca Partljič in Anja Drnovšek v predstavi<em> </em><em>Točno opoldne</em>, ki si jo bo mogoče danes zvečer ogledati prek spleta. FOTO: Ksaver Šinkar
Mojca Partljič in Anja Drnovšek v predstavi<em> </em><em>Točno opoldne</em>, ki si jo bo mogoče danes zvečer ogledati prek spleta. FOTO: Ksaver Šinkar
20. 11. 2020 | 06:00
3:35
»Nismo dovolili, da bi nas zloglasni virus ustavil. Načrtovali smo, da bomo predstave v okviru projekta Moč igre, s katerim med drugim zaznamujemo dvajsetlet­nico našega gledališča, izvedli pred občinstvom, a nam je drugo letošnje zaprtje prekrižalo načrte. Zato smo se odločili, da jih bomo ponudili prek spleta,« je povedala direktorica koprskega gledališča Katja Pegan.

Ustvarjalci koprskega gledališča so v projektu Moč igre predvideli pet predstav na malem odru, ki jim sledi pogovor dramaturga Mihe Trefalta z igralci. Doslej so štiri petke zapored prek youtuba­ izvedli Služkinji Jeana Geneta, Začetek Davida Eldridgea, Deklice ne bi smele igrati nogometa Marte Buchaca in Jašek Harolda Pinterja. Krog bodo sklenili danes ob 20. uri, ko bo na sporedu Točno opoldne­ Toneta Partljiča.

Ogled predstav je brezplačen – dostopen je tudi prek facebooka Gledališča Koper –, pri čemer lahko gledalci kupijo »virtualno vstopnico« za pet evrov kot neobvezno oziroma prostovoljno podporo prizadevanju za ohranitev kulture. »A se pobuda ni prijela,« je poudarila Katja Pegan, saj so, čeprav si je štiri predstave v živo prek spleta vsakič ogledalo okoli­ 70 ljudi, »prodali« vsega osem vstopnic. Ne glede na to so na svoj podvig ponosni, saj so edini v Sloveniji ponudili predstave v živo, četudi si jih lahko ogledamo le iz domačega naslanjača.
 

Trideseta uprizoritev komedije


V napovedi igre Točno opoldne preberemo, da bo Partljičeva komedija tokrat uprizorjena tridesetič. Nastopili bosta Mojca Partljič (avtorjeva hči) in Anja Drnovšek, režisersko vlogo je prevzela Katja Pegan. Zgodba se vrti okoli »večne teme« moškega skakanja čez plot. Marija je na videz razumevajoča in neagresivna žena s podeželja, katere mož je kot podjetnik »uspel v mestu«, vendar je osebnost s svojo modrostjo, izvemo. Njena tekmica je moževa ljubica, tajnica iz mesta – sodobna ženska, ki se ukvarja z zdravim načinom življenja, jogo, dietami, modo in »navodili za uspešnost« iz ženskih revij.

Ljubica se odloči, da se bo odkrito soočila z ženo; ta se za vsak primer za srečanje oboroži s kladivom. Katera bo zmagala? »Glede na to, da so obe igralki, šepetalka in odločna režiserka samostojne ženske, še avtor nazadnje ne ve, kako se bo reč iztekla,« je navedeno v napovedi predstave, ki obenem obljublja veliko smeha.
 

Otroci bodo lahko poklicali igralce


Igralec Igor Štamulak se bo v sobotnem <em>Skoku v pravljico</em> z otroki pogovarjal po telefonu. FOTO: Jaka Varmuž
Igralec Igor Štamulak se bo v sobotnem Skoku v pravljico z otroki pogovarjal po telefonu. FOTO: Jaka Varmuž


Ob sobotnih dopoldnevih se koprsko gledališče obrača k otroškemu občinstvu. Jutri ob 10.30 bodo prek spleta prenašali Skok v pravljico z Igorjem Štamulakom. Priljubljeni igralec bo dobil družbo: na odru mu bosta pomagala zabavati otroke Rok Matek in Blaž Popovski, pridružila se jim bo še majhna nagajiva miška (Eva Tancer). »Posebnost je, da bomo otroke privabili k sodelovanju pri predstavi, in sicer tako, da bodo lahko poklicali igralce ter se z njimi pogovarjali. Virtualno vstopnico, ki bo zagotovila povezavo do prenosa predstave, bo tokrat mogoče kupiti za evro na spletni strani Gledališča Koper (kot običajen spletni nakup vstopnice).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine