Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Oder

Borštnikov prstan letos prejme Marinka Štern

Že leta 1975 se je zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču, ki mu ostaja zvesta do danes.
Marinka Štern je v SMG ustvarila že skoraj osemdeset vlog. FOTO: Dejan Javornik
Marinka Štern je v SMG ustvarila že skoraj osemdeset vlog. FOTO: Dejan Javornik
V. U.
10. 10. 2019 | 10:58
10. 10. 2019 | 11:22
2:47
Letošnja dobitnica prestižnega Borštnikovega prstana je Marinka Štern. Veseli se lahko že danes, prstan, najvišje igralsko priznanje za življenjsko delo, pa si bo lahko ob aplavzu nadela na roko na letošnjem 54. Borštnikovem srečanju, najstarejšem gledališkem festivalu v Sloveniji.

Igralka, letnik 1947, se je po končani AGRFT v Ljubljani leta 1975 zaposlila v Slovenskem mladinskem gledališču, ki mu ostaja zvesta do danes, občasno pa ustvarja tudi v drugih slovenskih institucionalnih in neinstitucionalnih gledališčih (Pekarna, EG Glej, Koreodrama, PG Kranj, Café teater, Bunker, MG Ptuj …).

Gledalci se je spomnijo tudi iz televizijskih dram in filmov (Carmen, Sladke sanje, Predmestje, Lahko noč, gospodična …), nekaj pomembnih vlog pa je oblikovala tudi na radiu.



V SMG je ustvarila že skoraj osemdeset vlog, med njimi množico takih, ki so se za vselej zapisale v anale. Po vrsti uprizoritev, namenjenih otroškemu in mlademu občinstvu, ki so na repertoarju SMG prevladovale v sedemdesetih, je v osemdeseta vstopila z dvema danes kultnima predstavama Ljubiše Ristića Peržani in Missa in a minor, pozneje pa je treba omeniti vsaj še Ujetnike svobode, Šeherezado, Odiseja in sina ali Svet in dom, Susn, Nalogo, Fragile!, Eno in drugo, Zločin in kazen

Na svoji poti v SMG je sodelovala z režiserji, kot so že omenjeni Ljubiša Ristić, Dušan Jovanović, Janez Pipan, Vito Taufer, Matjaž Pograjc, Eduard Miler, Tomaž Pandur, Tomi Janežič, Diego de Brea, Jernej Lorenci, Matjaž Farič

Borštnikov prstan velja za najčastnejšo nagrado, ki jo je mogoče prejeti na tem festivalu. Poimenovana je po utemeljitelju slovenskega sodobnega poklicnega gledališča, igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku.

Letošnja izdaja festivala bo v Mariboru potekala med 14. in 27. oktobrom, podelitev festivalskih nagrad pa bo tradicionalno na njegov zadnji dan. Borštnikov prstan podeljujejo že od leta 1970, ko ga je kot prva prejela igralka Elvira Kralj.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine