Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Knjiga

Roman, ki zadene bistvo časa in odnosov

Kmalu bomo brali Na Klancu, novo literarno delo Tine Vrščaj.
Na Klancu je tretji roman Tine Vrščaj. FOTO: MKZ
Na Klancu je tretji roman Tine Vrščaj. FOTO: MKZ
31. 1. 2022 | 00:00
31. 1. 2022 | 23:23
3:06

Skupina Mladinska knjiga je včeraj sedmič podelila nagrado modra ptica za najboljše še neobjav­ljeno delo za odrasle. Dobitnica je Tina Vrščaj za roman Na ­Klancu. Izšel bo še letos pri Cankarjevi založbi.

Šestčlanska komisija v sestavi Aljoša Harlamov (predsednik), Nela Malečkar (namestnica predsednika), Andrej Ilc, Andrej Blatnik, Tatjana Stojič in Katja Koleta (člani) se je odločala med tremi deli, ki jih je uvrstila v finalni izbor. Poleg zmagovalnega sta bili to še Evo me, tu sem Vanje Kranjc in Jurij Kobal gre jutri domov Manke Kremenšek Križman. Nagrajenka bo prejela nagrado v višini 10.000 evrov bruto. Nagrada poleg objave romana vključuje avtorski honorar do naklade 5000 izvodov. Objavili bodo tudi drugi dve nominirani deli.

Šestdeset rokopisov

Na natečaj, ki se je končal 1. julija lani, je prispelo 60 rokopisov 40 avtoric in 20 avtorjev, tako še neznanih kot že uveljavljenih. Med slednje sodi tudi pisateljica, literarna kritičarka in prevajalka Tina Vrščaj. Doslej je izdala romana ­Zataknjena v pomladi (2010) in Odradek (2012). V zbirki Čebelica je leta 2017 izšla njena pravljica za otroke Plah, plašen, najplašnejši Tapatapata, leto zatem pri Cankarjevi založbi zbirka kratkih zgodb Plašč. Lani je pri Mladinski knjigi izšla njena knjiga za otroke ­Balabuga!.

Komisija je v utemeljitvi nagrade roman Na Klancu opisala kot »družinski in ljubezenski roman, izpisan v številnih, bolj ali manj natančno skiciranih prizorih, predvsem pa v dinamičnih dialogih, ki čas dogajanja zgodbe trdno umeščajo v našo sedanjost, morda pa tudi bližnjo prihodnost«. V ospredju je odnos Eve in Gregorja, ki z dvema deklicama živita na Klancu, precej odrezana od sveta, in počasi spoznavata, da se njune temeljne vrednote in odnos do sveta ne ujemajo povsem.

»Roman z veščim prepletom intimnih in družbenih tem ter motivov – ekologija, kritika družbenih omrežij, prevpraševanje odnosov med spoloma, vprašanja materinskosti itd. – zadene bistvo današnjega časa in odnosov, hkrati pa s strukturo deluje izredno razgibano, dramatično, že skoraj filmsko. Kljub kompleksni vsebini oziroma ravno sredi te preseneča s trenutki čiste lepote, topline in miru.«

Nagrado modra ptica Mladinska knjiga podeljuje od leta 2012, vsakič za drugo književno zvrst. Od leta 2016 jo podeljuje bienalno. Doslej so nagrado za najboljši roman za odrasle dobili Mojca Širok za roman Pogodba (2018), Roman Rozina za roman Županski kandidat Gams (2014) in Stanka Hrastelj za roman Igranje (2012).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine