Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija  |   Knjiga

Nacionalni mesec skupnega branja 2024 z Beremo skupaj

Od 8. septembra do 7. oktobra 2024 bo potekal že sedmi Nacionalni mesec skupnega branja, ki jo podpira promocijska akcija Beremo skupaj.
FOTO: Voranc Vogel
FOTO: Voranc Vogel
9. 9. 2024 | 09:28
9. 9. 2024 | 09:28
5:18

Ilustracija: Suzi Bricelj; iz slikanice Nine Mav Hrovat z naslovom O kraljeviču, ki ni maral brati (Mladinska knjiga založba, 2021)
Ilustracija: Suzi Bricelj; iz slikanice Nine Mav Hrovat z naslovom O kraljeviču, ki ni maral brati (Mladinska knjiga založba, 2021)
V okviru letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja in promocijske akcije Beremo skupaj pobudniki in soorganizatorji vabijo k branju in povezovanju ob knjigah in s knjigami v javnem prostoru.

Z letošnjo edicijo največje manifestacije branja želijo omogočiti dostop do knjig in informacij v prostorih, ki običajno niso namenjeni branju, a jih ljudje pogosto obiskujejo zaradi drugih dejavnosti (npr. v nakupovalnih središčih, parkih, na trgih, v čakalnicah, javnih prevoznih sredstvih, pa tudi na primer v gozdu), in s tem jih s tem spodbuditi k razmisleku o dobrobiti branja za lastno telesno in duševno zdravje.

Dogodki v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja 2024 so zbrani na vseslovenskem bralnem zemljevidu, v t. i. dogodkovniku, ki ga najdete na uradni spletni strani Nacionalnega meseca skupnega branja: https://nmsb.pismen.si/dogodki. Obiskovalci na njem lahko poiščete najrazličnejše dogodke v vaši bližini, izvajalci pa boste na njem našli vrsto idej za nadaljnje delo.

Letošnji Nacionalni mesec skupnega branja je namenjen tudi ustvarjanju novih zgodb in pobud:

Turistična društva in druge lokalne organizacije v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in Turistično zvezo Slovenije bodo letošnji svetovni dan turizma, 27. septembra, zaznamovale s postavitvijo gozdnih knjižnic in organizacijo bralnih dogodkov po gozdovih po vsej Sloveniji.

FOTO: Depositphotos
FOTO: Depositphotos

Nadaljevali bodo tudi spodbujanje medgeneracijskega branja: poleg projekta Medgeneracijsko branje, ki ga že enajsto leto pripravljata Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS in Javna agencija za knjigo RS, bo tudi letos potekala vseslovenska akcija Nacionalnega inštituta za javno zdravje Pokloni čas, polepšaj dan.

S podporo Javne agencije za knjigo RS je založba Mladinska knjiga pripravila Festival izvirne slovenske slikanice. Potekal bo vse do 22. oktobra, ko praznuje prva zbirka slikanic na Slovenskem, Čebelica. V okviru festivala se bodo po vsej Sloveniji zvrstile številne prireditve, na katerih bodo svoja dela predstavili najvidnejši slovenski avtorji izvirnih slikanic in njihovi ilustratorji. Pestro festivalsko dogajanje bo potekalo v sodelovanju z vrtci, osnovnimi šolami, kulturnimi in drugimi ustanovami ter bo povezalo različne generacije – tako najmlajše, njihove starše kot babice in dedke.

Nacionalni mesec skupnega branja spremlja plakatno komunikacijska akcija Beremo skupaj. V okviru akcije, ki jo vodi Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS s partnerji, se vzgojno-izobraževalnim zavodom, splošnim knjižnicam in drugim ustanovam, ki spodbujajo branje, razdeli več tisoč plakatov. K branju so organizatorji vabili tudi z mestnim plakatiranjem.

Na letošnjem plakatu boste našli ilustracijo priznane slovenske oblikovalke vizualnih komunikacij in ilustratorke Suzi Bricelj iz slikanice Nine Mav Hrovat z naslovom O kraljeviču, ki ni maral brati (Mladinska knjiga založba, 2021). Z njo povezujemo vse akterje letošnjega Nacionalnega meseca skupnega branja v skupno zgodbo – spodbujanje branja v javnem prostoru.

Berimo skupaj!


Naročnik oglasa je Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine