Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Knjiga

Klasična gimnazija: zatirana, a ne zatrta

Zbornik Nepozabljena Klasična gimnazija Maribor pripoveduje o branilki severne meje, znanilki globokih družbenih sprememb.
Mariborska Prva gimnazija stoji v samem središču mesta. FOTO: Aleš Andlovič
Mariborska Prva gimnazija stoji v samem središču mesta. FOTO: Aleš Andlovič
1. 10. 2024 | 13:30
12:02

V nadaljevanju preberite

Dvojica, ki je leta 1925 krenila na pot, se zdi do konca nenavadna. Pino Mlakar, pozneje plesalec in koreograf, eden od utemeljiteljev sodobnega slovenskega plesa, in Edvard Kocbek, pozneje pisatelj, soustanovitelj Osvobodilne fronte, persona non grata slovenske politike, premišljevalec. Takoj po maturi sta šla na pot in prepotovala Italijo. Mlakar je bil rojen v Novem mestu, Kocbek pri Svetem Juriju ob Ščavnici.

Mlakar je bil sin mestnega sodnega uradnika, Kocbek je izhajal iz skromne kmečke družine. Četudi velja modrost, da se v Sloveniji vsi poznamo med seboj in da smo slej ko prej tako ali drugače med seboj tudi v sorodu, se zdi italijansko vandranje mladega Mlakarja in Kocbeka dogodek, vreden literarne ali filmske obravnave. Tako neverjeten se zdi. Pa v resnici ni. Ni neverjeten.

Kocbek in Mlakar sta bila sošolca. Obiskovala sta mariborsko Klasično gimnazijo. Mlakar se je iz Novega mesta, kjer je preživel najmlajša leta, preselil v Maribor. Nista edini osebnosti iz panteona slovenske umetnosti, znanosti, kulture tiste generacije, ki sta obiskovali Klasično gimnazijo … V njuni gimnazijski tovarišiji, če uporabimo poznejši Kocbekov izraz, so bili, med drugim, poznejši šahovski velemojster Vasja Pirc, teolog in psiholog Anton Trstenjak, pisatelj, dramatik, profesor, režiser Bratko Kreft … Ko sta se vrnila s pohajkovanja, sta imela jasne načrte. Pino Mlakar je sklenil, da bo postal fizik. Edvard Kocbek je sklenil, da bo teolog. Potem sta si, seveda, oba premislila.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine