Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Glasba

Le slovensko bo donelo v Stožicah

Prvič bodo odpeli samo slovenske pesmi.
Perpetuum Jazzile tokrat s slovenskim programom.<br />
FOTO: osebni arhiv<br />
&nbsp;
Perpetuum Jazzile tokrat s slovenskim programom.<br /> FOTO: osebni arhiv<br /> &nbsp;
17. 11. 2018 | 06:00
19. 11. 2018 | 10:56
5:05
Vokalni orkester Perpetuum Jazzile se z novim predstavo Le slovensko vrača na oder dvorane Stožice. Zvečer bodo ob 19. uri prvič v svoji 35-letni zgodovini nastopili le s slovenskim programom. Ta 40-članska zasedba se bo sprehodila skozi glasbeno ustvarjanje slovenskih izvajalcev, vse od časa zimzelenih melodij pa do današnjih uspešnic. Zakaj tak program, nam je pojasnil Boštjan Usenik, menedžer in pevec zasedbe.


Po lanskem odmevnem koncertu Le Spectacle, ki je bil zasnovan za močnejši preboj v tujino, ste se nato odločili za program Le slovensko, kot zahvala domačemu občinstvu. Zakaj ste se odločili za ta korak?


Ugotovili smo, da v 35 letih, odkar Perpetuum Jazzile uradno deluje, zasedba še nikoli ni sestavila celovečernega koncertnega programa iz izključno slovenske glasbe. Seveda tudi v prihodnje ostajamo trdno zavezani svetovni glasbeni usmeritvi in vsej pisanosti globalnih glasbenih stilov, vendar pa je slovenska glasba tako polna skladateljsko-izvajalskih mojstrovin in atraktivnih uspešnic, da si preprosto zasluži tudi naš poseben poklon.

Vem, da tudi, ko nastopate v tujini, tamkajšnje občinstvo rado sliši tudi v slovenščini odpete pesmi, mar ne?


Seveda, občinstvo čaka, da mu poleg svetovnih uspešnic ponudimo glasbo, ki je praviloma še niso slišali, da začutijo melodijo jezika, ki ga niso vajeni, da doživijo tudi posebno čustveno komponento skladb, ki jo vsakemu glasbenemu izvajalcu ponujajo skladbe v materinem jeziku. Vsi vemo, kak učinek ima na primer genialna Avsenikova Golica na poslušalce kjerkoli po svetu, zanimivo pa ugotavljamo, da tudi nekatere druge slovenske sodobne skladbe, kot na primer Siddhartina B mašina, požanjejo glasno navdušenje tujega občinstva.
Boštjan Usenik, menedžer in pevec pri Perpetuum Jazzile.<br />
FOTO: Zdenko Matoz
Boštjan Usenik, menedžer in pevec pri Perpetuum Jazzile.
FOTO: Zdenko Matoz

Poleg slovenskih pesmi, ki so že bile del vašega programa, ste gotovo pripravili še kakšno novo. Koliko je takih in katere so.


Naslovov ne bi našteval … so pa med drugim skladbe od Nine Pušlar, skupin Tabu, Hazard, Martin Krpan, od vrste slovenskih raperjev, pa na drugi strani tudi od genialnega Jožeta Privška, mojstra Mojmirja Sepeta, pa Roka Goloba, Aleša Klinarja in drugih.
 

Lani ste Le Spectacle zaključili z veličastno različico pesmi Samo milijon nas je, za katero ste tudi posneli video. Prav tako ste nedavno objavili video za pesem Vlada Kreslina od Višine se zvrti.


Pred nekaj tedni smo poleg omenjenih izdali še dva videa, in sicer Lep je dan ter Pastirče mlado, ki se bo zagotovo dotaknil marsikoga in vzbudil prav posebna čustva. Poleg omenjenih se v prihodnjih tednih pripravljata še dva nova videospota, en za B mashino in drugi za našo energično izvedbo skladbe Uprising skupine Muse.
 

Zagotovo se ni preprosto odločiti, katere pesmi boste priredili. Koliko je pri temu demokratičnega glasovanja vaše 40-članske zasedbe?


Ni preprosto. Koncertni program mora imeti rep in glavo v umetniškem smislu, obenem pa morajo skladbe koncertnega programa začutiti tudi izvajalci na odru, da jih lahko prepričljivo izvedejo za občinstvo. Zato izbira skladb na zgolj en način – ali izključno z demokratičnim glasovanjem ali izključno z dekretom – ne daje želenega rezultata. Mi se zato od primera do primera poslužujemo najrazličnejših pristopov izbire.
 

Ob tem koncertu boste tudi izdali album. Koliko pesmi pa bo vseboval in predvidevam, da gre za zbirko starejših in novih posnetkov?


Gre za kompilacijo z naslovom So najlepše pesmi že napisane?, kjer bo polovica skladb čisto novih. Seveda pa na plošči z izključno slovenskimi skladbami nismo mogli mimo Avsenikovega venčka in še kakšne starejše pesmi.
 

Boste imeli v Stožicah tudi kakšne goste?


Oh, veliko jih bo – v občinstvu. (Smeh.)



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine