Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Film & TV

Božji zakoni lahko tlakujejo pot krivicam

Dokumentarno-igrani film Antigona – Kako si upamo! je nastal po motivih drame Slavoja Žižka Trojno življenje Antigone.
V vlogi Antigone nastopa Anja Novak. FOTO: Mitja Ličen
V vlogi Antigone nastopa Anja Novak. FOTO: Mitja Ličen
21. 5. 2022 | 06:00
10:02

V nadaljevanju preberite:

Izhodišče za nastanek filma je bila teza, da Antigona morda ni »emancipacijska junakinja«, temveč del problema. Film razkriva »'odvratno mrmranje življenja' v svetu desnega fundamentalizma, podnebnih sprememb in velikih neenakosti«. Odvija se v treh vizualno ločenih, toda kontekstualno povezanih pripovednih linijah: igrani, sestavljeni iz odlomkov dialogov iz gledališke predstave, dokumentarni, iz izbranih arhivskih posnetkov, ter razlagalni, ki je vezni člen med njima in hkrati rdeča nit filma, v njej pa nastopa Slavoj Žižek.

»Za vse, ki se srečajo z Žižkovo interpretacijo, je to šok,« je dejal režiser Jani Sever. »Težko je takšno heroino predstaviti kot sebičnega človeka, predstavnika elite, kar zares je. Treba pa je razumeti, da je Slavoj Žižek ne vidi kot ne-junakinjo. Še vedno je junakinja, a ima druge lastnosti.«

Antigona – Kako si upamo! prihaja na velika platna dve leti po premieri na Festivalu­ slovenskega filma, na katerem je med drugim prejel nagrado ­vesna za najboljši dokumentarec,­ in gostovanjih na več festivalih­ v tujini.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine