Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Zaupanje potrošnikov na mesečni ravni rahlo boljše

Februarja boljša pričakovanja glede gospodarskih razmer v državi, na letni ravni pa se je razpoloženje potrošnikov precej poslabšalo, ugotavlja Surs.
Potrošniki so bili februarja nekoliko bolj optimistični glede gospodarskih razmer v državi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Potrošniki so bili februarja nekoliko bolj optimistični glede gospodarskih razmer v državi. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. J.
21. 2. 2023 | 10:48
21. 2. 2023 | 11:07
1:36

Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila za eno odstotno točko višja kot v prejšnjem mesecu, od dolgoletnega povprečja pa je bila nižja za 12 odstotnih točk, so izračunali na državnem statističnem zavodu. K mesečni rasti je prispevalo le izboljšanje pričakovanja potrošnikov glede gospodarskih razmer v državi (za pet odstotnih točk). Drugi kazalniki (trenutno finančno stanje v gospodinjstvu, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu in glede večjih nakupov) so sicer ohranili januarsko vrednost.

Na letni ravni je opazna razlika s prejšnjim februarjem, torej obdobjem pred rusko invazijo v Ukrajino in kasnejšim naglim zviševanjem inflacije. Od takrat se je namreč kazalnik zaupanja potrošnikov poslabšal za kar 13 odstotnih točk. Medletno so se poslabšale vse štiri komponente, ki sestavljajo omenjeni kazalnik pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi, za 16 odstotnih točk, trenutno finančno stanje v gospodinjstvu za 14 odstotnih točk, pričakovanje glede finančnega stanja v gospodinjstvu za 13 odstotnih točk in pričakovanje glede večjih nakupov za osem odstotnih točk, še ugotavljajo na Sursu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine