Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Če pride recesija, bo usoda Slovenije enaka nemški

Ekonomist Mojmir Mrak o padcu evra, prihodnjem ukrepanju ECB, fiskalnem pravilu in smotrnosti zadnjih vladnih ukrepov, zlasti znižanja DDV na energente.
Mojmir Mrak pravi, da se Evropa srečuje z visoko inflacijo in zelo realno možnostjo recesije. Finančni trgi to vkalkulirajo – in to je tudi vzrok, da je evro šibkejši kot pred časom. Foto Jure Eržen
Mojmir Mrak pravi, da se Evropa srečuje z visoko inflacijo in zelo realno možnostjo recesije. Finančni trgi to vkalkulirajo – in to je tudi vzrok, da je evro šibkejši kot pred časom. Foto Jure Eržen
25. 8. 2022 | 05:00
25. 8. 2022 | 09:32
13:59

V nadaljevanju preberite:

»Usoda Slovenije bo ob morebitni recesiji enaka usodi evrskega območja, predvsem Nemčije. Če se bo vojna v Ukrajini nadaljevala, je zelo realno, da bo Nemčija res zašla v recesijo. Vemo, kaj to pomeni za nas. Verjetno bo gospodarska rast prihodnje leto bistveno nižja, kot je zdaj. Ob tem pa smo mi letos zelo zadovoljni tudi z velikimi prilivi v državni proračun. To je zelo zanimivo, saj so bili ti v velikem delu posledica zvišane inflacije. Država najprej od inflacije pridobiva skozi prihodke, odhodki iz proračuna pridejo na vrsto v nadaljevanju. In jasno je, da bo izdatkov v prihodnje bistveno več,« opozarja Mojmir Mrak, profesor mednarodnih financ na ekonomski fakulteti.

Kako sogovornik pojasnjuje vzroke za padec tečaja evra pod vrednost ameriškega dolarja? Kakšno je bilo njegovo priporočilo na julijskem sestanku pri premierju Golobu in kako ga je politika prezrla? Zakaj bodo takoj, ko bo v evrskem območju nastal neki večji zaplet, najprej na udaru manjše države. med njimi verjetno tudi Slovenija? Kako je Evropa, ob rekordno dragih energentih in drugih posledicah ruske agresije v Ukrajini, zdaj še enotna glede sankcij proti Rusiji?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine