Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Gospodarska klima se je marca obrnila navzdol

V marcu je gospodarska klima po štirih zaporednih mesecih rasti upadla za kar 5,2 odstotne točke, na letni ravni pa je še vedno višja, ugotavlja Surs.
Gospodarska klima je marca močno upadla, predvsem po zaslugi storitev pa je še vedno nekaj višja kot ob istem času lani. Foto: Jože Suhadolnik/Delo





 
Gospodarska klima je marca močno upadla, predvsem po zaslugi storitev pa je še vedno nekaj višja kot ob istem času lani. Foto: Jože Suhadolnik/Delo  
M. J.
25. 3. 2022 | 11:00
1:26

Vojna v Ukrajini in njene posledice očitno vplivajo na poslabšanje gospodarskih obetov pri nas v zadnjem mesecu, hkrati pa izboljšanje epidemioloških razmer vpliva na še vedno pozitiven premik na letni ravni, zlasti kar zadeva storitve. Kot ugotavljajo na Sursu, je namreč v marcu gospodarska klima v Slovenji po štirih zaporednih mesecih rasti upadla za 5,2 odstotne točke. 

Na mesečno spremembo so negativno vplivale nižje vrednosti kazalnikov zaupanja med potrošniki (za 2,5 odstotne točke), v predelovalnih dejavnostih (za 2,3 odstotne točke) in v storitvenih dejavnostih (za 0,5 odstotne točke). Na drugi strani bil vpliv kazalnika zaupanja v trgovini na drobno pozitiven (za 0,1 odstotne točke), kazalnik zaupanja v gradbeništvu pa ni imel vpliva.

Na letni ravni je sicer gospodarska klima še vedno za dve odstotni točki višja kot marca lani. K tej rasti so prispevale višje vrednosti kazalnikov zaupanja v storitvenih dejavnostih (za 4,6 odstotne točke), trgovini na drobno (za 1,3 odstotne točke) in gradbeništvu (za 0,6 odstotne točke). Negativno pa sta vplivala padca kazalnika zaupanja v predelovalnih dejavnostih (za 2,4 odstotne točke) in med potrošniki (za 2,1 odstotne točke).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine