Neomejen dostop | že od 9,99€
Piše: Janja Strašek, prehranska svetovalka
Leta dolgo, lahko nekje do 45. ali 50. leta, moški ne čutijo posledic stresa in nezdrave prehrane, sploh če to kompenzirajo z zadovoljstvom ob uspešni karieri in občasno rekreacijo ali navdušenjem nad katerim od hobijev.
A organizem se neizogibno stara – v srednjih letih se začne rušiti hormonsko ravnovesje, upočasni se metabolizem, zmanjša se odpornost proti stresu in pojavi se sarkopenija, zmanjšanje mišične moči, in s tem povezane težave s sklepi in okostjem, kar spada med normalne pojave procesa staranja.
V svoji poklicni praksi sem spoznala veliko poslovnežev, uspešnih moških, ki so se ob nepričakovanem poslabšanju zdravja in spremembah postave obrnili na nas, strokovnjake v Termah Šmarješke Toplice, ki tu vodimo programe SlimFit, VitaDetox in ImmunoRebalance. Opisala bom primer gospoda, recimo mu Peter (ime sem spremenila za zaščito njegove zasebnosti), ki nas je prosil za pomoč zaradi pridobivanja teže in zlasti centimetrov v predelu trebuha, kar je v tej starosti precej pogosto.
Ob prihodu v Terme Šmarješke Toplice je imel gospod Peter zdravniški pregled, obremenitveno testiranje (ergometrijo), meritve, laboratorijske preiskave in pogovore pri zdravniku, osebnem trenerju in meni, prehranski svetovalki.
Peter, star 54 let in visok 175 centimetrov, je tehtal 86 kilogramov. Izmerili smo mu nevarno visok nivo visceralne maščobe, ki obdaja vitalne organe v trebušnem predelu, povišan nivo holesterola LDL in skupnega holesterola ter prenizek HDL in povišane vrednosti trigliceridov. Skrb vzbujajoče visoka je bila že na tešče tudi raven sladkorja v krvi, 6,8 (povedal je, da na pregledu pri diabetologu še ni bil), jetrni testi na meji sprejemljivega, krvni tlak pa v mejah normalnega za njegova leta.
Obremenitveno testiranje je opravil brez težav – ker je bil še vedno v precej dobri kondiciji, mu zdravnik pri športu ni svetoval nobene omejitve, na podlagi opravljenega testa pa mu je določil maksimalno srčno frekvenco, da bo njegova telesna dejavnost varna in optimalno učinkovita.
Njegova rekreacija: 2 x tedensko tenis, pozimi smučanje, občasni sprehodi
Prehranske navade: 3 redni obroki dnevno – zajtrk, kosilo v službi, zgodnja večerja doma.
Gospod Peter pove, da ne razume, zakaj ima povečano telesno težo, še manj pa to, da se mu kljub razmeroma zdravi redni prehrani in gibanju povečuje obseg pasu.
Z leti porabimo v mirovanju manj kalorij – bazalni metabolizem je vse nižji. In tako začnejo moški kljub nespremenjenemu načinu prehranjevanja hitro pridobivati visceralno maščobo (maščobo na trebuhu).
V srednjih letih se zmanjša motivacija za gibanje, hkrati pa se lahko povečajo obremenitve in stres v službi ter pomanjkanje časa in energije. To vodi v nezadovoljstvo.
Upadati začne spolna moč, zmanjšuje se čvrstost mišic in pojavijo se težave s sklepi, bolečine v križu ipd.
Veliko moških ima težave z nadzorovanjem pitja alkohola – redni spremljevalci njegovega življenjskega sloga so pivo, vino in tudi žgane pijače.
Zaradi neredne prehrane, pogostih obilnih poznih večerij ali pa slanih in sladkih prigrizkov ob gledanju televizije se pogosto pojavlja debelost in zdravje je ogroženo.
Z gospodom Petrom se dogovoriva, da bo zapisal ali fotografiral vse, kar bo zaužil. VSE pomeni poleg rednih obrokov prav vsak grižljaj med njimi (vsak piškot, sadje, orešček, jogurt, kos salame, pršuta, kruha ...) in tudi vsak kozarec alkoholne ali sladke pijače.
Z zapisom in fotografijami je uzavestil vso hrano, ki jo je zaužil čez dan. Ugotovil je, da zaužije poleg treh rednih obrokov tako mimogrede še najmanj tri do pet vmesnih prigrizkov z visoko energijsko vrednostjo (bogatih s sladkorji in maščobami) in občasno tudi pijačo z alkoholom ali sladkorjem. Vnos kalorij je bil pri njem tako kljub telesni dejavnosti večji od porabe in tako je vsako leto pridobil kilogram do dva. Taka prehrana pa je povzročila tudi nalaganje maščob na stene njegovih žil in v podkožje, pa tudi sladkorno bolezen tipa 2.
Odločil se je tudi za spremembo vmesnih obrokov. Ker je prihajal iz službe vedno lačen, je pred večerjo najprej segel po kakem visokokaloričnem prigrizku, kot so sendvič s sirom in pršutom, pest orehov, sadje, čokolada, piškoti.
Svetovala sem mu, naj prigrizki sicer ostanejo, a naj bodo nadzorovani. In pomembno je, da jih zaužije nekoliko prej, preden se pojavi lakota – da lažje kontrolira, kaj poje.
Odslej si je nesel v službo vsak dan eno jabolko in pet orehovih jedrc ter to pojedel približno štiri ure po kosilu. Tega pa ni pojedel med delom, temveč si je vzel 10 minut odmora in prigrizek zaužil z aktiviranjem vseh čutil in ga dobro prežvečil. Le tako je namreč mogoče poleg želodca »nasititi« tudi možganske celice, ki so odgovorne za odziv kot lakota ali sitost.
Prej si je po večerji običajno privoščil kozarec vina ali piva, nato pa ob gledanju televizije užival ob oreščkih, občasno si je odrezal kos kruha s sirom in pršutom … Koliko tega je zaužil, sploh ne ve, saj so bili vsi njegovi čuti posvečeni dogajanju na televizijskem ekranu.
Svetovala sem mu, naj se po večerji odpravi na sprehod, ko se vrne, pa naj si skuha zeliščni čaj in ob njem uživa z vsemi čuti. Po čaju pa naj si takoj umije zobe in šele nato prižge televizijo ali pa naj se odpravi k zgodnejšemu počitku.
Osebni trener mu je svetoval, naj doda v svoj urnik redno poznopopoldansko hojo, pri tem naj si meri srčni utrip, hoja pa naj bo delno tudi navkreber, da se bo tudi malo spotil.
Zjutraj, še pred zajtrkom, naj trikrat tedensko izvaja vaje za moč in oziroma ali vaje za hrbtenico, in to vsaj 15 minut. Še naprej naj igra tenis in smuča, priporočil pa mu je tudi plavanje.
Po treh tednih je gospod prišel na kontrolo. Že na prvi pogled je bil drugačen – manj »zabuhel« v lica, brez podočnjakov in trebuh je bil vidno manjši. Izboljšanje so pokazali tudi laboratorijski izvidi – to je bil učinek zdrave prehrane, rednega gibanja in boljšega spanja. Pri nas pa se je zelo razveselil tudi rezultatov meritve z bioimpedančno tehtnico, saj je pokazala znatno manj viscelarne maščobe in nižji odstotek maščobnega tkiva. Pomemben pokazatelj vitalnejšega oz. mladostnejšega organizma je tudi fazni kot, ki je bil pri njem zdaj bistveno večji kot ob prvi meritvi.
Z gospodom Petrom sva se redno srečevala še nekaj mesecev. Ko je prišel do želene telesne teže manj kot 80 kilogramov, so se najina redna srečanja končala.
Po enem letu pa me je gospod Peter poklical in napovedal, da prihaja na tedenski program SlimFit, ker vnovič potrebuje našo pomoč. Telesna teža se mu je namreč spet povečala, počutje pa poslabšalo.
Gospod Peter je pred začetkom programa spet opravil pregled pri zdravniku, EKG, obremenitveno testiranje, laboratorijske preiskave in meritev z bioimpedančno tehtnico. Na podlagi vseh teh meritev in predhodnih izkušenj smo zanj izdelali prilagojen program športnih dejavnosti in prehrane.
Program zdravega hujšanja SlimFit je zelo učinkovit, saj so tretmaji, vadba in prehrana prilagojeni vsakemu posebej, rezultat pa je dolgoročen, saj udeleženec usvoji ustrezne življenjske navade in dobi nov zagon.
7-dnevni SlimFit je bil pri njem zelo učinkovit – spet je pridobil kondicijo in v enem tednu se mu je zmanjšal obseg pasu za štiri centimetre. Tudi drugi rezultati meritev so bili odlični in tako je dobil novo izkušnjo in veliko motivacijo za to, da bo tudi v domačem okolju vztrajal pri zdravem načinu življenja.
Zavedati se moramo, da je prehranske in gibalne navade težko spreminjati in da je potem težko tudi pri tem vztrajati. Še težje pa je, če se sprememb lotimo nestrokovno in če zaradi želje po hitrem rezultatu iščemo le bližnjice, kajti te pogosto oslabijo naš imunski sistem, povzročijo atrofijo mišic in nam tako preprečijo vztrajanje na zastavljeni poti.
Maščoba v trebušnem predelu obdaja vitalne organe v tem delu telesa. Povišan nivo visceralne maščobe pa je zelo nevaren. Višji je, večja je nevarnost za razvoj bolezni, povezanih z debelostjo, kot so bolezni srca in ožilja, visok krvni tlak in diabetes tipa 2. Raziskave potrjujejo, da se začne z leti maščoba nalagati v trebušnem predelu, tudi če ostajata teža in delež maščobe nespremenjena. V srednjih letih je zato treba nivo visceralne maščobe preverjati in s pomočjo strokovnjakov dejavno skrbeti, da ostane ta parameter v priporočljivih mejah.
Fazni kot pokaže celotno zdravstveno stanje, zdravje, lahko bi rekli mladostnost celic, in je neodvisen od višine, teže in telesne maščobe; izračuna se na podlagi upora. Manjši fazni kot kaže, da celice odmirajo oz. da propadajo celične membrane. Večji fazni kot pa kaže, da so celične membrane v glavnem nepoškodovane, da je celična masa velika. Fazni kot se veča z zdravimi življenjskimi navadami, to je z rednim gibanjem, hidracijo in zdravo prehrano, zmanjšuje pa se tudi s starostjo, boleznijo in tudi kroničnim alkoholizmom.
Naročnik oglasne vsebine je podjetje Terme Krka d.o.o.