Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Vlada zamrznila tudi veleprodajne cene goriv

Ukrep namenjen nemoteni preskrbi malih prodajalcev, na črpalkah brez sprememb do konca aprila.
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sporočilu po seji vlade pojasnil, da je namen ukrepa nemotena preskrba manjših prodajalcev. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sporočilu po seji vlade pojasnil, da je namen ukrepa nemotena preskrba manjših prodajalcev. FOTO Jože Suhadolnik/Delo
31. 3. 2022 | 15:42
31. 3. 2022 | 17:16
2:05

Potem ko je vlada sredi marca zamrznila maloprodajne cene pogonskih goriv, je zdaj enako naredila še z veleprodajnimi cenami. Te bodo dva centa nižje kot maloprodajne. Maloprodajne cene ostajajo nespremenjene, do konca aprila, je mogoče razbrati iz sporočila vlade.

Najvišja dovoljena cena bencina v veleprodaji znaša 1,483 evra za liter, najvišja dovoljena veleprodajna cena dizelskega goriva pa 1,521 evra. Najvišji drobnoprodajni ceni ostajata nespremenjeni.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sporočilu po seji vlade pojasnil, da je namen ukrepa nemotena oskrba manjših prodajalcev, ki jih dobavitelji niso več hoteli dobavljati goriv.

Ukrep vlade velja do 30. aprila in z določitvijo veleprodajnih cen se s tem podaljšuje tudi veljavnost ukrepa na področju maloprodajnih cen.

Vlada je pri tem določila tudi nadomestilo podjetjem distributerjem pogonskih goriv, ki jim ukrepov povzroča občutno škodo. Nadomestilo bo vlada določila z odlokom po izteku ukrepa. Vlada zato nalaga trgovcem, da zaradi omejitev ne smejo prenehati prodajati omenjenega blaga, še sporoča minister Počivalšek.

Spomnimo, vlada je sredi marca z odlokom določila najvišjo maloprodajno ceno pogonskih goriv. Najvišja dovoljena cena 95-oktanskega bencina znaša 1,503 evra, najvišja cena dizelskega goriva pa bo 1,541 evra. Najvišjo dovoljeno maloprodajno ceno je oblikovala glede na cene pogonskih goriv v tednu pred uvedbo ukrepa.

Z uredbo je že nekaj časa omejena tudi cena kurilnega olja, ki pa se vsaka dva tedna oblikuje glede na cene derivata na finančnih trgih.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine