Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Turistični boni tudi za mladoletne, enomesečno podaljšanje čakanja na delo le za turizem

Vlada je sprejela tretji protikoronski paket.
Hoteli kljub sprostitvi protikorona ukrepov ostajajo zaprti. Foto Blaž Samec
Hoteli kljub sprostitvi protikorona ukrepov ostajajo zaprti. Foto Blaž Samec
Nejc Gole, Maja Grgič, Barbara Hočevar
19. 5. 2020 | 18:47
19. 5. 2020 | 23:00
6:25
Ljubljana – Vlada je sprejela tretji protikoronski paket. Med novostmi iz seje vlade je, da bodo bone za dopust v Sloveniji dobili tudi mladoletni, in sicer v višini 50 evrov. Ukrep čakanja na delo za turizem se podaljšuje za en mesec, za ostale panoge pa ne.

Turistična panoga je na nogah, ker bo država nadomestila za čakanje na delo sofinancirala le še mesec dni. Zato je v turizmu ogroženih 20.000 delovnih mest, opozarjajo. Poleg tega bo državno povračilo nadomestila po novem manjše kot doslej.

Vlada je sprejela predlog tretjega protikoronskega zakona, ki predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delo za en mesec, torej do konca junija.



Medtem ko so bili delodajalci doslej upravičeni do celotnega povračila nadomestila, bi po predlogu zakona državno izplačilo za turistična in gostinska podjetja znašalo 80 odstotkov nadomestila plače in bo omejeno z višino najvišjega zneska denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. To znaša 892,50 evrov bruto oziroma manj od minimalne plače. Poleg tega so v višino nadomestila poleg plače vključeni še vsi prispevki za vsa socialna zavarovanja. Do 20 odstotkov nadomestila plače krije delodajalec.

V turistični panogi so vladi predlagali, da bi ukrep čakanja na domu podaljšala do konca leta oziroma vsaj za štiri mesece. Direktor Turistično gostinske zbornice Fedja Pobegajlo je opozoril, da bo zagon turizma postopen, zato zasedenost kapacitet ne bo takoj polna, kar pomeni, da podjetja ne bodo mogla obdržati vseh zaposlenih. »Na kocki je 20.000 delovnih mest in socialna bomba, ki si je država ne bi smela privoščiti,« je dejal Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč.

Predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik je izpostavil, da ukrep skrajšanega delovnega časa za hotelirje ni uporaben, saj namestitveni obrati delajo 24 ur na dan.

Tudi sindikat delavcev gostinstva in turizma se je zavzel za podaljšanje ukrepa čakanja na delo vsaj še za štiri mesece, je dejal njegov predsednik Kristijan Lasbaher. Vendar pa ocenil, da bi se dalo z ustrezno organizacijo dela izkoristiti tudi ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa. Kot je dodal, so marsikje prej delavce izkoriščali in so delali več kot osem ur.

Hoteli kljub sprostitvi protikorona ukrepov ostajajo zaprti. Foto Blaž Samec
Hoteli kljub sprostitvi protikorona ukrepov ostajajo zaprti. Foto Blaž Samec

 

Boni tudi za mladoletne


Predlog zakona vsem polnoletnim prebivalcem Slovenije daje bon v vrednosti 200 evrov, ki ga bodo lahko do konca leta unovčili za nastanitev ali nastanitev z zajtrkom v slovenskih hotelih, avtokampih in drugih zmogljivostih. Poleg polnoletnih prebivalcev Slovenije bodo vavčer za namestitev v slovenskih turističnih zmogljivostih dobili tudi mladoletni. Ti bodo dobili bon v vrednosti 50 evrov. Štiričlanska družina bo tako prejela bon v vrednosti 500 evrov. »Iz tega naslova lahko pričakujemo pet milijonov nočitev,« je dejal vodja vladne posvetovalne skupine Matej Lahovnik.

Jamnik je dejal, da vavčerje pozdravljajo, vendar to ni sistemska rešitev. Pojasnil je, da bo to koristno le za nekatere destinacije, denimo, za terme in zdravilišča, veliko manj pa za hotele v Ljubljani, Mariboru in na Bledu.


 

Sofinanciranje stroškov


Tretji protikoronski paket predvideva še sofinanciranje stroškov nastanitvenih obratov ter restavracij in gostiln z razpisom ministrstva za gospodarstvo. Možnost sofinanciranja bodo imeli hoteli z vsaj petimi zaposlenimi in 200.000 evrov prihodkov lani ter restavracije z vsaj osmimi zaposlenimi in 300.000 evri.

V turističnih združenjih pozdravljajo prizadevanja za podpiranje domačega turizma, a hkrati opozarjajo, da bo brez odprtja meja slovenski turizem težko preživel. Jutri bodo ministri EU za turizem razpravljali o smernicah Evropske komisije za postopno odpravljanje omejitev potovanj in oživljanje turizma.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine