Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

V HSBC bo delala red tudi nova finančnica

Mednarodna banka bo po prestrukturiranju imela štiri vsebinske enote in dva geografska dela, evropskega in azijskega.
Mandat novega glavnega izvršnega direktorja se bo v HSBC začel s temeljito reorganizacijo.

FOTO: Lam Yik/Reuters
Mandat novega glavnega izvršnega direktorja se bo v HSBC začel s temeljito reorganizacijo. FOTO: Lam Yik/Reuters
27. 10. 2024 | 12:00
6:04

Bančni velikan HSBC se pod vodstvom novega glavnega izvršnega direktorja Georgesa Elhederyja pripravlja na temeljito reorganizacijo, ki naj bi »kar najbolj sprostila potencial banke in jo popeljala v uspešno prihodnost«, je šef zapisal v pismu zaposlenim.

Banka, ki je bila pred 160 leti ustanovljena v britanski koloniji Hongkong, nato pa se je poslovno krepila s širitvijo britanskega vpliva na Kitajskem, se je dolgo tudi uradno imenovala Hong Kong Shanghai Banking Corporation. Z zatonom britanskega kolonialnega imperija se je vse bolj posvečala bančništvu na zahodnih trgih, po predaji Hongkonga Kitajski (1997) pa je svoj sedež tudi uradno preselila v London.

Zdaj je očitno nastopil čas za novo prestrukturiranje, ki odraža nove realnosti (de)globalizacije. Banka, ki se v obdobju padanja obrestnih mer spopada tudi s pritiskom na marže, bo svoje poslovanje razdelila na štiri glavne enote, geografsko pa na vzhodni in zahodni del. Pomembno vlogo pri odločitvi za preoblikovanje poslovnega modela imajo gotovo tudi vse bolj zapleteni odnosi med Kitajsko in Zahodom ter želja Kitajske, da popolnoma obvladuje svoj finančni sistem.

Manj stroškov, manj zaposlenih

S projektom, ki bo zaživel leta 2025, želijo v HSBC letne stroške zmanjšati za 300 milijonov dolarjev in izboljšati osredotočenost na najmočnejše oddelke banke. Spremembe bodo prinesle tudi zmanjšanje števila delovnih mest. »Nekateri naši kolegi se bodo neizogibno morali ukvarjati tudi z odpuščanji, ko bomo racionalizirali podvojene višje vloge,« je v pismu zaposlenim, o katerem je prvi poročal Bloomberg, napovedal Elhedery. Koliko ljudi bi utegnili odpustiti, v banki še niso komentirali.

V preoblikovani HSBC nameravajo združiti komercialno in institucionalno bančništvo, v novem oddelku pa združiti upravljanje premoženja in bančništvo za zahtevnejše komitente. Drugi dve enoti bosta sestavljeni iz novega podjetja v Veliki Britaniji in podjetja v Hongkongu.

Vzhodni trgi bodo vključevali Azijo in Bližnji vzhod, zahodni pa Veliko Britanijo, Evropo in Ameriko. Nova struktura bo prinesla enostavnejšo organizacijo in optimizacijo poslovanja. Banka HSBC je napovedala tudi spremembe v vodstvu: za glavno finančno direktorico je imenovala Pam Kaur.

FOTO: Pam Kaur ima veliko izkušenj iz reševanja težav. Foto HSBC
FOTO: Pam Kaur ima veliko izkušenj iz reševanja težav. Foto HSBC

Pam Kaur, pred 60 leti rojena v Indiji, je v HSBC prišla aprila leta 2013 iz Deutsche Bank in se povzpela do vloge vodje skupine za obvladovanje tveganja in skladnost. Še prej je Kaurjeva delala na višjih položajih v sektorjih za tveganja in revizijo pri ameriški Citi Bank in britanski Lloyds Banking Group, preden jo je v finančni krizi prevzela Royal Bank of Scotland.

Strokovnjaki za tveganja kot reševalci

Poznavalci bančništva pravijo, da so prav izkušnje ljudi, ki se v poklicni karieri posvečajo obvladovanju tveganj, posebej dragocene v času, ko se banke spopadajo s težavami na prihodkovni in/ali odhodkovni strani svoje bilance. Pravzaprav ti ljudje, ki praviloma veljajo za tihe in se ne »rinejo« v prvo vrsto na skupinskih slikah bančnih uprav, dobijo priložnost, da prevzamejo vodilne vloge. Morda je tudi to dodatni dejavnik, ki je Pam Kaur pomagal, da je prebila »stekleni strop«, ki v finančni dejavnosti še vedno ovira ženske, da bi se prebile v upravo.

»Nisem prepričan, da bi lahko našli večjo zbirko bank, ki so imele resne težave, in pri vseh je sodelovala v financah, reviziji ali tveganju,« je za Reuters dejal njen nekdanji sodelavec, ki je komentiral bogate izkušnje Kaurjeve. »Potrebujejo nekoga, ki je bil zraven, v bitki,« je dodal sogovornik.

HSBC ima že nekaj časa težave in ne izpolnjuje pričakovanj delničarjev o donosu na kapital. Največji delničar, kitajski zavarovalniški holding Ping An, je pred časom pozival k razbitju banke v več sestavnih delov. Delnica HSBC je letos zrasla za le sedem odstotkov, kar je manj od tekmecev, saj je indeks evropskih bank pridobil kar 20 odstotkov vrednosti.

Zagovornica raznolikosti in vključenosti

Z novo službo se Pam Kaur pridružuje majhni, a rastoči skupini žensk na vodilnih položajih v globalnem bančništvu, ki vključuje izvršno direktorico Citibank Jane Fraser, finančno direktorico banke Morgan Stanley Sharon Yeshaya ter Mary Erdoes, Marianne Lake in Jennifer Piepszak,vodilne bančnice v J. P. Morgan.

Kaurova se v svojem profilu na linkedinu opisuje kot »strastna zagovornica raznolikosti in vključenosti« ter globalna sponzorka mreže zaposlenih HSBC Embrace, ki pomaga med 225.000 zaposlenih po vsem svetu pritegniti, zadržati in vključiti bolj raznolike etnične in večkulturne profile.

Ob neposrednih izzivih vloge finančne direktorice nekateri menijo, da si bo Kaurjeva prizadevala tudi za večji pospešek v prizadevanjih banke za zmanjšanje razlike v plačilu med spoloma. Ta vrzel v HSBC je leta 2023 znašala kar 43,2 odstotka in je ena največjih v finančni panogi.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine