Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Treves zapušča Slovenijo, brez dela naj bi ostalo sto zaposlenih

Januarski požar in negotova prihodnost ugašata proizvodnjo v Trebnjem.
FOTO:Tadej Regent/Delo
FOTO:Tadej Regent/Delo
29. 3. 2021 | 09:42
29. 3. 2021 | 10:12
3:07
Podjetje Treves iz Biča pri Trebnjem, ki izdeluje avtomobilske sestavne dele s področja zvočne in termične izolacije in katerega proizvodnjo je januarja prizadel obsežen požar, bo po nedavni odločitvi matične družbe v Franciji septembra zaprlo vrata. Brez dela bo predvidoma ostalo sto zaposlenih.

Omenjeno informacijo je direktor Trevesa Andrej Baškovič danes potrdil za STA, pisno izjavo Trevesove matične družbe pa naj bi STA prejela danes.

Po neuradnih informacijah STA so se v matičnem Trevesu za tako potezo odločili zaradi posledic januarskega požara in ker ima novomeški Revoz, eden glavnih Trevesovih naročnikov, naročila za izdelavo Renaultovega modela twingo zagotovljena le srednjeročno, kaj pa si v Revozu lahko obetajo dolgoročno – predvsem po letu 2024 –, pa še ni znano.

Požar v Trevesu na Biču je zajel celoten objekt. Del proizvodnje in pisarniških prostorov je pogorel, zrušila se je tudi streha. Po Baškovičevih besedah se je požar hitro razširil, dosegel je proizvodnjo avtomobilskih preprog in zvočnih izolatorjev za avtomobile. Zgorel je stari del tovarne, požar pa se v novi del ni razširil.

FOTO: Drago Perko
FOTO: Drago Perko


Na pomoč priskočili Španci


V tovarni so se po požaru hitro reorganizirali in del proizvodnje začasno preselili v sestrsko podjetje v Španiji, v treh tednih pa jim je uspelo z delom v štirih izmenah zagotoviti dobavo izdelkov svojim kupcem v Sloveniji, Avstriji, Franciji, Italiji in na Slovaškem.

Baškovič je tudi tri tedne po požaru napovedal sanacijo pogorelih prostorov, ki jih imajo sicer v najemu. Za sanacijo in vrnitev proizvodnje na staro mesto menda izdelujejo načrt in se z lastnikom pogorelih prostorov pogovarjajo o prenovi stavbe. Takrat je dejal, da naj bi po grobi oceni proizvodnjo v prejšnjih okvirih zastavili v nekaj mesecih.
Prostorsko so sicer v požaru izgubili polovico podjetja, tako rekoč skoraj vse stroje in skoraj vse surovine. Večina orodij je bila uničenih ali poškodovanih, a jim jih je uspelo toliko usposobiti, da so lahko zagotavljali redno dobavo. Škoda je bila po takratnih direktorjevih ocenah večmilijonska.

Omenjeni požar je začasno prekinil tudi dobavo sestavnih delov za Renaultove modele twingo, ki jih Treves izdeluje za novomeški Revoz. Tamkajšnja proizvodnja je zato štiri delovne dni stala.

Podjetje Treves na Biču so ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je podjetje Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji in je globalna družba, specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine