Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Talum ob okrogli obletnici še s statuo 70 metuljev

Podelili so še priznanja tistim, ki so se v zadnjem letu najbolj izkazali na področju inovativnosti.
Statua 70 metuljev iz 350 kilogramov odpadnega aluminija bo krasila krožišče novega tovornega vhoda v Industrijsko cono Kidričevo. FOTO: Stanko Kozel
Statua 70 metuljev iz 350 kilogramov odpadnega aluminija bo krasila krožišče novega tovornega vhoda v Industrijsko cono Kidričevo. FOTO: Stanko Kozel
20. 9. 2024 | 19:00
3:16

V Talumu letos obeležujejo 70 let od takrat, ko je iz elektroliznih celic pritekel prvi aluminij, kar predstavlja začetek v zgodovini tovarne. Kot tehnološko visoko razvito podjetje, ki je osredotočeno na pretapljanje odpadnega in procesnega aluminija, in v luči pomena trajnostnega ravnanja z viri, so zasnovali projekt spodbujanja recikliranje aluminija med osnovnošolci. Rezultat skoraj leto dni trajajočega projekta, statuo 70 metuljev iz 350 kilogramov odpadnega aluminija, so danes tudi predstavili javnosti.

Idejo javne statue metuljev je na pobudo Taluma razvil akademski slikar, grafik in kipar Tomaž Plavec, so sporočili iz podjetja. In dodali, da ideja izhaja iz vprašanja, kako javno skulpturo povezati z okoljem in ljudmi, ki naj bodo sami kolikor se da vključeni v projekt.

»Pri projektu je sodelovalo tudi podjetje Surovina, ki je zagotovilo zbiralne kontejnerje ter prevoz zbranega odpadnega aluminija do Talumove livarne, kjer so ga livarji pretalili. Otroci so v tem času zbrali več kot 200 kg aluminija. Trud otrok so v Talumu dodatno nagradili z nakazilom donacije v višini 700 evrov v šolski sklad posamezne šole.«

Trajnostni projekt

Statua 70 metuljev. FOTO: Stanko Kozel
Statua 70 metuljev. FOTO: Stanko Kozel
Talumovo jubilejno leto zaznamujejo številne aktivnosti in dogodki, s katerimi izražajo poklon lahki kovini prihodnosti – aluminiju. S partnerji so uspešno izpeljali trajnostni projekt AL 4ever/AL za vedno, ki je mladim približal aluminij in jih hkrati osveščal o pomenu reciklaže in skrbi za naravo.

»Projekt je bil tudi inovativno obarvan, saj smo mlade izzvali, da s svojo energijo, ustvarjalnostjo in domišljijo oblikujejo podobo 70 metuljev. Ti so zdaj ujeti v aluminij in oblikujejo aluminijasto statuo, ki krasi krožišče novega tovornega vhoda v Industrijsko cono Kidričevo,« je povedal predsednik uprave Taluma Marko Drobnič. Zato je po Drobničevih besedah še kako na mestu, da so statuo slavnostno odprli ravno na Talumov tradicionalni dan inovativnosti.

Priznanja za inovativnost

V Talumu so obenem podelili še priznanja tistim, ki so se v zadnjem letu najbolj izkazali na področju inovativnosti. Od 1. septembra 2023 do 31. avgusta letos so zabeležili 1033 koristnih predlogov, dve tehnični izboljšavi, ki letno prineseta več kot 100.000 evrov gospodarske koristi, ter prejeli najprej zlato priznanje Štajerske gospodarske zbornice in nato še srebrno priznanje GZS na nacionalni ravni, so še navedli v podjetju.

 

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine