Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Število brezposelnih oktobra rahlo poraslo na 66.654

V primerjavi s septembrom se je število iskalcev zaposlitve povečalo za 532 oseb oziroma 0,8 odstotka. Povpraševanje po delavcih v proizvodnji se še krepi.
Upadanje števila brezposelnih se je oktobra ustavilo, še vedno je veliko povpraševanje po delavcih v proizvodnji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Upadanje števila brezposelnih se je oktobra ustavilo, še vedno je veliko povpraševanje po delavcih v proizvodnji. FOTO: Jure Eržen/Delo
4. 11. 2021 | 12:45
4. 11. 2021 | 12:50
2:09

Mesečno upadanje števila brezposelnih se je oktobra ustavilo. V primerjavi s septembrom se je namreč število iskalcev zaposlitve povečalo za 532 oziroma 0,8 odstotka na 66.654 oseb. Med njimi so iz sezonskih razlogov sicer prevladovali iskalci prve zaposlitve, kažejo podatki državnega zavoda za zaposlovanje.

V primerjavi z lanskim oktobrom je tokrat število brezposelnih nižje za 17.000 oseb oziroma 20,3 odstotka. V prvih desetih mesecih je bilo sicer na zavodu prijavljenih povprečno dobrih 76.000 iskalcev zaposlitve, kar je dobra desetina manj kot v istem obdobju lani. Na novo se je letos na zavodu prijavilo 51.755 brezposelnih oseb, kar je dobra tretjina manj kot lani v tem obdobju. 

Na trgu dela sicer primanjkuje usposobljenih kadrov, po podatkih gospodarske zbornice pa kar tretjina podjetij izkazuje pomanjkanje delavcev. Delodajalci, med katerimi jih je bilo največ s področja predelovalnih dejavnosti, gradbeništva, zdravstva in socialnega varstva ter drugih poslovnih dejavnosti, so oktobra zavodu sporočili 13.626 prostih delovnih mest, kar je 12,1 odstotka manj kot mesec prej in kar 36,8 odstotka več kot oktobra 2020.

Največ povpraševanja je po delavcih za delo v proizvodnji (980 prostih delovnih mest) in v gradbeništvu, kot običajno sledijo čistilci, strežniki, vozniki tovornjakov, varilci, natakarji, elektorinštalaterji in delavci v zdravstveni negi.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine