Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Novice

Slovenija med pregrevanjem in razvojem

Cilj gospodarske rasti bi moral zamenjati višji in težje dosegljiv cilj gospodarskega razvoja
Slovenija je pred največjim investicijskim zalogajem v svoji zgodovini. Če ga ne bo izvedla pravočasno, bo razvojno zaostala. Foto: Jure Eržen/delo
Slovenija je pred največjim investicijskim zalogajem v svoji zgodovini. Če ga ne bo izvedla pravočasno, bo razvojno zaostala. Foto: Jure Eržen/delo
8. 1. 2022 | 05:00
13:29

V nadaljevanju preberite:

Slovenija ima skoraj rekordno gospodarsko rast, ki se bo nadaljevala tudi v prihodnjih letih, polno zaposlenost, ob rekordni javni porabi pa tudi velik proračunski primanjkljaj in javni dolg, ki se še najmanj tri leta ne bosta opazneje zmanjšala. Ob vsem tem ekonomisti že opozarjajo na pregrevanje gospodarstva, kar bi praviloma moralo voditi v restriktivnejšo fiskalno politiko, vključno z zmanjšanjem državne investicijske porabe. Toda gospodarstvo zahteva zmanjšanje davčne obremenitve plač in Slovenija je pred največjim investicijskim zalogajem v svoji zgodovini. Če ga ne bo izvedla pravočasno, bo razvojno zaostala.

Kdo ima prav: gospodarstvo, ki pričakuje spodbude in nižje davke ali ekonomisti, ki opozarjajo na pregrevanje gospodarstva?

Bo država, v strahu pred prezadolženostjo, morala zmanjšati javne naložbe? Jih sploh lahko izpelje v celotnem zahtevanem obsegu?

Kako se lotiti izzivov, ki so pred Slovenijo? Kateri in kakšni so pravi ukrepi ter kaj je največja ovira Slovenije?

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine