Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Razpoloženje decembra boljše, izjema so storitve

Zaupanje potrošnikov, ki je padalo pet zaporednih mesecev, se je v decembru na mesečni ravni izboljšalo, opazen pa je vpliv podražitev, še ugotavlja Surs.
Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, kamor sodi tudi gostinstvo, se je decembra na mesečni ravni znižal, na letni pa povišal. FOTO: Jure Eržen/Delo
Kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, kamor sodi tudi gostinstvo, se je decembra na mesečni ravni znižal, na letni pa povišal. FOTO: Jure Eržen/Delo
M. J.
23. 12. 2021 | 11:26
23. 12. 2021 | 11:47
1:45

Gospodarsko razpoloženje je v decembru zadovoljivo, kazalnik gospodarske klime pa je bil ta mesec višji pri obeh primerjavah – na mesečni ravni za 1,9 odstotne točke, na letni za 14,2 odstotne točke, ugotavljajo na državnem statističnem uradu (Surs).

Na mesečni ravni so k zvišanju gospodarskega razpoloženja prispevali vsi posamezni kazalniki, razen kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je bil nižji za 1,1 odstotne točke. Na drugi strani pa je bil kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih višji za 1,6 odstotne točke, med potrošniki za 0,6, v trgovini na drobno za 0,5 in v gradbeništvu za 0,3 odstotne točke.

Na letni ravni so se zvišali vsi kazalniki, najbolj pa kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je bil višji za sedem odstotnih točk. Sledijo kazalnik zaupanja v predelovalnih dejavnostih, ki se je zvišal za 3,5, v gradbeništvu za 1,3, v trgovini na drobno in med potrošniki pa za 1,1 odstotne točke. 

Zaupanje potrošnikov ki je prej vztrajno padalo pet zaporednih mesecev, se je v decembru na mesečni ravni izboljšalo, še ugotavlja Surs. Med potrošniki se je sicer najizraziteje krepilo mnenje glede podražitev in doseglo najvišjo raven po oktobru 2008.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine