Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Predsednica za guvernerja Banke Slovenije predlaga Antona Ropa

Za guvernerja sem predlagala kandidata, ki je izmed prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj, je sporočila Pirc Musarjeva.
Anton Rop FOTO: Črt Piksi/Delo
Anton Rop FOTO: Črt Piksi/Delo
23. 10. 2024 | 11:03
23. 10. 2024 | 19:42
4:15

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je odločila, da bo državnemu zboru kot kandidata za guvernerja Banke Slovenije predlagala Antona Ropa, so sporočili iz predsedničinega urada.

»Za guvernerja Banke Slovenije sem predlagala kandidata, ki je izmed vseh prijavljenih izkazal največ strokovnih, znanstvenih in vodstvenih izkušenj s področja bančništva, upravljanja in vodenja velikih sistemov, ki jih je pridobil v Sloveniji in v tujini, in je najprimernejši kandidat za vodenje Banke Slovenije v mandatu 2025–2031,« je poudarila predsednica, ki je odločitev sprejela po preučitvi prijavne dokumentacije, poročila Urada, pogovorih z vodji vseh poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter temeljitem razmisleku. Predsednica republike že od začetka svojega mandata poudarja, da morajo biti visoka strokovnost, vodstvene kompetence in osebna integriteta vodilna merila pri izbiri kandidatov za najvišje položaje v državi, so sporočili iz njenega urada.

Rop: Optimizem izhaja z pogovorov s poslanci

Na odločitev se je v izjavi za javnost že odzval tudi Rop, rekoč, da je počaščen in z zadovoljstvom sprejel predlog Velimirja Boleta ter podal soglasje h kandidaturi za guvernerja Banke Slovenije, z vso odgovornostjo in hvaležnostjo pa sprejema odločitev in podporo predsednice, da ga predlaga državnemu zboru za guvernerja BS. Kot je še zapisal v izjavi, ki jo povzema STA, tudi verjame, da lahko pripomore h krepitvi strokovne avtonomnosti Banke Slovenije in utrditvi njenega položaja znotraj Evropske centralne banke v korist Slovenije. Njegov optimizem izhaja tudi iz vsebine konstruktivnih in pozitivnih razgovorov, ki jih je v minulih tednih opravil s poslanci vseh poslanskih skupin, je še ocenil predlagani kandidat.

Anton Rop je po izobrazbi ekonomist z doktoratom frankfurtske poslovne šole, v preteklosti pa je izkušnje pridobival tudi kot minister za finance, v letih 2002–2004 je bil predsednik slovenske vlade, leta 2010 je nastopil funkcijo podpredsednika Evropske investicijske banke.

Glasovanje v 30 dneh

Državni zbor ima zdaj 30 dni časa, da opravi tajno glasovanje, kandidat pa za imenovanje potrebuje 46 poslanskih glasov. Iz Banke Slovenije so nam pojasnili, da samega postopka, ki ga vodi predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, kot Banka Slovenije ne morejo komentirati. Na vprašanje, kako potekajo postopki v primeru neizvolitve kandidata, so nam povedali, da v tem primeru predsednica državnega zbora takoj obvesti predsednico Republike Slovenije, ki nato v 14 dneh sporoči svojo odločitev o nadaljnjem postopku za izvolitev guvernerja oziroma člana sveta BS. Vodenje Banke Slovenije do imenovanja novega guvernerja prevzame namestnik guvernerja, svet pa deluje v sestavi štirih članov – odločitev sveta je sprejeta, če zanjo glasujejo najmanj trije člani. Sedanjemu guvernerju Boštjanu Vasletu mandat poteče 8. januarja prihodnje leto.  

Za prosto delovno mesto guvernerja se je sicer prijavilo sedem kandidatov, med njimi dosedanji guverner Boštjan Vasle, nekdanji predsednik uprave SID banke Sibil Svilan, Miha Mihič Delavske hranilnice, viceguverner BS Milan M. Cvikl in državna sekretarka na ministrstvu za finance Saša Jazbec, ki je do pred kratkim še uživala javno podporo premiera Roberta Goloba.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine