Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Po dobaviteljih Agrokorja zdaj še obtožnica proti Gazdi

Val obtožnic proti vpletenim v potop Agrokorja je pljusknil še v nekdanjega prvega moža nasedlega koncerna Ivico Todorića, ki so mu v boljših časih rekli tudi Gazda. 
Ali je Ivica Todorić Agrokor siromašil tudi s fiktivno svetovalno pogodbo s švicarskim trgovcem, bo odločilo sodišče. FOTO: arhiv
Ali je Ivica Todorić Agrokor siromašil tudi s fiktivno svetovalno pogodbo s švicarskim trgovcem, bo odločilo sodišče. FOTO: arhiv
3. 9. 2019 | 10:00
3. 9. 2019 | 10:26
2:29
Županijsko državno tožilstvo je v Zagrebu vložilo obtožnico proti trem hrvaškim in eni avstrijski državljanki zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe zaupanja v gospodarskem poslovanju in zaradi suma spodbujanja k zlorabi zaupanja v gospodarskem poslovanju ter zaradi pomoči pri zlorabi zaupanja, je tožilstvo zapisalo v sporočilu za javnost.

Čeprav v sporočilu ni imen obtoženih, je iz letnic in drugih podatkov mogoče sklepati, da se nanaša na zadevo Agrokor in konkretno na Ivico Todorića, nekdanjega lastnika in predsednika uprave te družbe. Prvoobtoženega Todorića obtožnica bremeni, da je leta 2013 kot predsednik uprave koncerna na škodo koncerna zlorabil svoj položaj in plačal 1,25 milijona evrov švicarski trgovski družbi za svetovalne storitve, čeprav je vedel, da te storitve niso bile in ne bodo opravljene.

Avstrijsko državljanko obtožnica bremeni, da je z izdajo računa za fiktivno storitev svetovanja omogočila oškodovanje Agrokorja, ki ga je kasneje država morala reševati s posebnim zakonom in na račun dobaviteljev. Med obtoženimi je še članica uprave koncerna, ki je Todorića spodbujala h kaznivemu dejanju, soobtožena pa sta še dva hrvaška državljana, ki sta resnična lastnika švicarske družbe, vpletene v fiktivni posel svetovanja.

Proti Todoriću, njegovima sinovoma in več sodelavcem od leta 2017 potekajo preiskave zaradi finančnih malverzacij v Agrokorju, s katerimi naj bi koncern oškodovali za več kot 135 milijonov evrov. Todorić se brani s prostosti, potem ko je konec leta 2018 plačal nekaj več kot milijon evrov varščine.

Spomnimo, da je prejšnji teden Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu na zagrebškem občinskem kazenskem sodišču podalo 13 obtožnic proti 29 odgovornim osebam. Med obtoženimi ni bilo Todorića, so pa bili vodilni ljudje nekaterih velikih Agrokorjevih dobaviteljev, med njimi so Kraš, Sokol Marić, Tisak, Konzum, Agrofructus, AVT, Nexus in Granolio.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine