Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Laži in ponarejanje dobaviteljem Agrokorja nakopali obtožnico

Odgovorne osebe nekaterih velikih hrvaških podjetij obtožnica bremeni ponarejanja uradnih in poslovnih listin.
Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić se ni znašel v veliki obtožnici zaradi goljufanja znotraj nasedlega koncerna, a vprašanje je, kako dolgo se bo še lahko smejal? Foto Boris Kovacev / Cropix Cropix
Nekdanji prvi mož Agrokorja Ivica Todorić se ni znašel v veliki obtožnici zaradi goljufanja znotraj nasedlega koncerna, a vprašanje je, kako dolgo se bo še lahko smejal? Foto Boris Kovacev / Cropix Cropix
29. 8. 2019 | 13:50
3. 9. 2019 | 09:31
2:01
Županijsko državno tožilstvo v Zagrebu je na zagrebškem občinskem kazenskem sodišču podalo 13 obtožnic proti 29 odgovornim osebam. Po neuradnih podatkih, ki jih je objavil hrvaški spletni portal Index, so med obtoženimi vodilni velikih Agrokorjevih dobaviteljev, med njimi so Kraš, Sokol Marić, Tisak, Konzum, Agrofructus, AVT, Nexus in Granolio.

Obtožnica jih bremeni ponarejanja uradne ali poslovne listine v delu afere Agrokor, ki se nanaša na menice. Po prav tako še neuradnih podatkih med obtoženimi ni lastnika nekdanjega lastnika Agrokorja Ivice Todorića. Tožilstvo obtoženim očita, da so med leti 2010 in 2017 v imenu svojih podjetij podpisovali menice izdajateljev različnih družb iz nasedlega koncerna Agrokor, na menicah pa je bilo navedeno, da so menice izdane za vrednost dobavljenega blaga, čeprav so vedeli, da to ne drži.

Tožilci trdijo, da je bilo podpisanih 3070 menic, ki pa so po prepričanju tožilcev bile izdane na podlagi pogodbe o finančnem posojilu, ki so jih predhodno prav te odgovorne osebe v imenu svojih družb sklenile kot posojilojemalci.

Obtožencem se očita, da so s pooblaščenimi osebami "določenih finančnih ustanov" sklepali pogodbe o faktoringu, s katerimi se menice odkupijo, na menicah pa je navedena neresnična trditev, da imajo podjetja posojilojemalci do družb iz koncerna denarno terjatev iz naslova prejetega blaga oziroma storitev in da so njihova podjetja izdala račune za prejeto blago, čeprav so vedeli, da to ne drži, na podlagi teh pogodb pa so menice z neresničnimi trditvami bile odkupljene.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine