Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Ob polletju najboljši rezultat zadnjih petih let

Ustvarili so 99,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, trenutno pa čakajo na uporabno dovoljenje za novo čistilno napravo.
Čisti dobiček Cinkarne Celje je bil v polletju 60 odstotkov višji od lanskega v istem obdobju in znaša 15,8 milijona evrov. FOTO: Mavric Pivk
Čisti dobiček Cinkarne Celje je bil v polletju 60 odstotkov višji od lanskega v istem obdobju in znaša 15,8 milijona evrov. FOTO: Mavric Pivk
1. 9. 2021 | 12:17
2. 9. 2021 | 09:32
3:54
Cinkarna Celje je polletje končala 13 odstotkov bolje, kot so načrtovali. Ustvarili so 99,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 12 odstotkov več kot v istem obdobju lani in je najboljši rezultat v zadnjih petih letih. Čisti dobiček je 60 odstotkov višji od lanskega v istem obdobju in znaša 15,8 milijona evrov. S področja okoljskih rezervacij so v tem času porabili okoli 13 odstotkov načrtovanih sredstev. Predsednik uprave Aleš Skok pravi, da pri sanaciji starih bremen sodelujejo, kolikor dopušča zakon, gledajo pa v prihodnost. Zdaj čakajo na uporabno dovoljenje za nov, četrti elektrofilter za čiščenje dimnih plinov.

Poleg prihodkov od prodaje in čistega dobička je bil tudi EBITDA znatno višji kot v istem obdobju lani, in sicer 26,6 milijona evrov, kar je 50 odstotkov več kot leto prej. Kot je pojasnil Skok, so dobri polletni rezultati posledica večjega povpraševanja v gradbeništvu in razmaha hišnih vzdrževalnih del, saj so bili ljudje več doma. Dodal je, da je vplival tudi azijski trg, kjer je bilo domače povpraševanje dobro, stroški ladijskega in kontejnerskega prevoza v Evropo pa so narasli tudi do desetkrat, zato so imeli azijski ponudniki na evropskem trgu višje končne prodajne cene.

image_alt
Obrtniki prinesli rast dobička Cinkarne


Za naložbe, osnovna sredstva in nadomestne opreme so v prvega pol leta porabili dobre štiri milijone evrov in približno 13 odstotkov načrtovanih sredstev s področja okoljskih rezervacij. Zdaj čakajo na zeleno luč za novo čistilno napravo, četrti elektrofilter za čiščenje dimnih plinov. Kot je pojasnila članica uprave in tehnična direktorica Nikolaja Podgoršek Selič, bo četrti filter »omogočil potrebno vzdrževanje obstoječih, hkrati pa povečal zanesljivost in učinkovitost obratovanja sklopa čistilnih naprav«.
 

Brez označevanja


Njihov nosilni proizvod ostaja titanov dioksid. Prodali so ga šest odstotkov več kot v istem obdobju lani, prodaja je dosegla več kot 80 milijonov evrov. Tako ni vseeno, da je evropski parlament potrdil uvrstitev titanovega dioksida na seznam snovi, za katere obstaja sum rakotvornosti. Proizvajalci morajo proizvode s titanovim dioksidom začeti z opozorilom označevati od 1. oktobra letos, a tega v Cinkarni ne bodo počeli.

image_alt
Cinkarna Celje za dividende predlaga polovico lanskega dobička


Kot je pojasnila Podgoršek Seličeva, v njihovem primeru to ni obvezno: »Zakonodaja je predpisala označevanje za tiste materiale, ki imajo aerodinamični premer manjši od deset mikronov. Ko smo po treh standardiziranih metodah vse pomerili, je rezultat pokazal, da nobeden od naših produktov ne pade v ta rang. Mi sicer proizvedemo majhne, prašne delce, ampak zaradi nabojnih sil na teh delcih se ti zelo hitro združujejo v večje delce, ki ne izpolnijo tega kriterija.«

image_alt
Različne razlage nevarnih snovi


V lokalni skupnosti je večkrat slišati, da bi lahko Cinkarna bolj sodelovala pri sanaciji starih bremen. Skok je dejal, da so tekoči izdatki za ekologijo na zelo visoki in primerni ravni, hkrati pa so aktivni v lokalni skupnosti: »Smo sponzor številnim klubom, pomagamo kulturi, šolam. Delničarji pričakujejo nadpovprečne dividende, hkrati pa tudi zaposlene plačujemo nadpovprečno. Ohranjati moramo ravnotežje.« Povprečna plača je v Cinkarni dobrih 2300 evrov, izplačali so več kot 2000 evrov regresa, 800 zaposlenih čaka tudi božičnica.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine