Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nova Zelandija in digitalni dolar

Centralna banka Nove Zelandije raziskuje uvedbo centralne bančne digitalne valute.
Začetna faza raziskovanja CBDC na Novi Zelandiji prinaša obetavne možnosti za preoblikovanje plačilnega sistema in ponuja nove priložnosti za potrošnike ter podjetja.

Foto: Rebecca Howard/Reuters
Začetna faza raziskovanja CBDC na Novi Zelandiji prinaša obetavne možnosti za preoblikovanje plačilnega sistema in ponuja nove priložnosti za potrošnike ter podjetja. Foto: Rebecca Howard/Reuters
P. D.
26. 4. 2024 | 17:00
5:17

V času, ko se globalni finančni sistem nezadržno pomika v digitalno dobo, Nova Zelandija preučuje možnosti in oblikuje strategijo za uvedbo centralne bančne digitalne valute (CBDC). Rezervna banka Nove Zelandije (RBNZ) je s svojimi prizadevanji za oblikovanje »digitalnega dolarja« postala protagonistka inovacij v monetarnem sistemu, ki bi lahko temeljito spremenile monetarno suverenost države.

Digitalni dolar bi, kot poudarja Ian Woolford z RBNZ, soobstajal s fizičnimi plačilnimi sredstvi in ne bi zahteval klasičnega bančnega računa, temveč zgolj digitalno denarnico ali aplikacijo. Ta poteza odraža odziv na zmanjšano uporabo gotovine in hkrati izraža ambicijo po spodbujanju finančne inovacije. Vizija je, da bi digitalni dolar deloval tudi prek tehnologije bluetooth, kar bi bilo koristno v izrednih razmerah, ko ni dostopa do interneta.

Digitalni denar do 2030

Strateško je RBNZ zasnoval štiristopenjski pristop, ki naj bi do leta 2030 pripeljal do izdaje digitalnega dolarja. Ta pristop vključuje javno posvetovanje, ki bo trajalo do 26. julija 2024, in je prva faza v nizu korakov, ki bodo vodili k realizaciji CBDC. Poudarek je na vključevanju javnosti in usklajevanju z mednarodnimi trendi, kar je ključno za uspeh projekta.

Motivacijo za raziskovanje CBDC najdemo v želji po ohranjanju monetarne suverenosti v svetu, kjer digitalne valute drugih držav lahko prevzamejo prevlado. Prav tako RBNZ želi zagotoviti finančno vključenost tistih, ki so odvisni od gotovine, in sočasno omogočiti digitalno obliko centralnega bančnega denarja, ki bi lahko igrala ključno vlogo pri finančnih inovacijah.

Začetna faza raziskovanja CBDC na Novi Zelandiji prinaša obetavne možnosti za preoblikovanje plačilnega sistema in ponuja nove priložnosti za potrošnike ter podjetja. Z jasno vizijo in strateškim pristopom RBNZ stopa na pot, ki bi lahko postavila Novo Zelandijo v sam vrh inovativnosti v monetarnih sistemih prihodnosti.

Rezervna banka Nove Zelandije (RBNZ) je v svojem pristopu k uvedbi centralne bančne digitalne valute (CBDC) poudarila pomen javnega posvetovanja. Proces, ki se je začel 17. aprila in bo trajal do 26. julija 2024, vključuje pridobivanje mnenj in stališč javnosti o visokonivojski zasnovi digitalne valute. RBNZ se zaveda, da je za oblikovanje učinkovitega in sprejetega CBDC ključno sodelovanje z javnostjo in usklajevanje z mednarodnimi partnerji.

Mešane izkušnje v Karibih

Medtem ko je Nova Zelandija v začetnih fazah raziskovanja CBDC, so druge države, kot so Bahami, Vzhodnokaribska valutna unija in Jamajka, že uvedle lastne digitalne valute. Vendar pa te izkušnje kažejo, da je za uspešno implementacijo CBDC potrebna široka sprejetost tako med potrošniki kot trgovci. Kljub različnim tehnološkim rešitvam, ki so jih centralne banke uporabile pri izdaji svojih CBDC, so se vse soočale z izzivi pri spodbujanju široke uporabe teh valut.

Ugotovitve iz Karibov poudarjajo, da mora biti CBDC zasnovan tako, da prinaša dodano vrednost potrošnikom in je integriran v obstoječe plačilne sisteme, da bi dosegel uspeh. Pomanjkanje jasno opredeljenih prednosti uporabe CBDC in nezadostna integracija z obstoječimi finančnimi sistemi sta bila ključna razloga za nizko stopnjo sprejetja CBDC v teh regijah.

RBNZ si prizadeva iz teh primerov potegniti pomembne lekcije. Zaveda se, da bo za uspešno lansiranje in sprejetje digitalnega dolarja potrebno premišljeno načrtovanje, ki vključuje razvoj infrastrukture in zagotavljanje, da CBDC resnično izboljša vsakodnevno finančno izkušnjo uporabnikov. To vključuje zagotavljanje zasebnosti, varnosti ter zaupanja v uporabo digitalne valute in njeno funkcionalnost tudi v izrednih razmerah, kot je odsotnost internetne povezave.

V prihajajočih mesecih bo RBNZ nadaljevala z javnimi posvetovanji in raziskovala najboljše prakse ter tehnološke rešitve, ki bodo omogočile, da bo novozelandski CBDC učinkovito dopolnil obstoječe plačilne sisteme in obenem spodbudil finančno inovacijo. S tem strateškim in premišljenim pristopom si RBNZ prizadeva zagotoviti, da bo digitalni dolar resnično služil potrebam svojih državljanov in gospodarstva.

Članek je nastal s pomočjo umetne inteligence in ni lektoriran.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine