Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Izognite se pastem kriptonaložb

Prevaranti v svetu kriptovalut pogosto obljubljajo donosne naložbe, potem pa z zbranim denarjem izginejo.
Ne samo finančnim tveganjem, vlagatelji v kritpovalute so izpostavljni tudi goljufom.

Foto Clickout Media
Ne samo finančnim tveganjem, vlagatelji v kritpovalute so izpostavljni tudi goljufom. Foto Clickout Media
Delo AI
15. 4. 2024 | 10:00
4:57

Kriptovalute so postale priljubljeno sredstvo za vlaganje, vendar so s tem postale tarča številnih prevar, ki ogrožajo vlagatelje.

Prevare »exit scam« so ena od najbolj zahrbtnih oblik goljufije, pri katerih se ustvarjalci projektov po zbiranju znatnih vsot denarja nenadoma umaknejo in izginejo. Prevaranti izkoriščajo anonimnost blockchain tehnologije in zavajajo vlagatelje z obljubami velikih dobičkov. Psihološke taktike, kot so bandwagon efekt, ustvarjanje nujnosti in lažna avtoriteta, so ključne za uspeh teh prevar.

Zaščita pred takšnimi prevarami zahteva previdnost in pozornost na opozorilne znake. Sumljivi projekti pogosto pretirano poudarjajo marketinški hrup in nimajo trdne tehnologije ali izdelka. Pomanjkanje preverljivih informacij o partnerstvih, članih ekipe ali trenutnem stanju razvoja projekta so opozorilni znaki, katere morajo vlagatelji prepoznati.

Pomen preverjanja indentitet

Analiza žetonskih projektov lahko razkrije nepravilnosti, ki kažejo na tveganje prevare. Tehnološka orodja, kot so pametne pogodbe in blockchain raziskovalci, so ključna za spremljanje sumljivih dejavnosti v realnem času. Preglednost in preverjanje identitete ekip projektov sta bistvena za zmanjšanje možnosti anonimnih prevarantov.

Skupnostna sodelovanja, izobraževanje in proaktivna vključenost regulatorjev lahko oblikujejo varnejšo investicijsko pokrajino. Regulativne tehnološke rešitve (RegTech) lahko povečajo preglednost in olajšajo skladnost s predpisi. Vlagatelji morajo biti oboroženi z znanjem o taktikah prevar in se zavezati k neprestanemu učenju.

Sodelovanje z regulatorji in zagovarjanje uporabe rešitev RegTech lahko pomaga oblikovati varnejše okolje za investiranje. Z združevanjem tehnološke previdnosti, skupnostnega sodelovanja in izobraževanja lahko vlagatelji samozavestno krmarjo skozi svet kriptovalut in zmanjšajo nevarnosti prevar »exit scam«.

Razkrivanje obsega in posledic kriptoprevar

V zadnjem času se je število kriptovalutnih prevar močno povečalo, kar je privedlo do občutnih finančnih izgub posameznikov in širše družbene škode. Po podatkih FBI je v Severni Karolini samo v enem letu število prevar naraslo za 53 odstotkov, pri čemer so žrtve izgubile desetine milijonov dolarjev.

Prevaranti uporabljajo sofisticirane metode, vključno z lažnimi spletnimi stranmi in aplikacijami, da manipulirajo s svojimi žrtvami, obljubljajo velike donose in ustvarjajo lažen vtis uspešnosti naložb.

Osebne izkušnje žrtev, kot je Jim Wilkerson, ki je izgubil več kot 750.000 dolarjev, kažejo na globino tragedije, ki jo povzročajo te prevare. Žrtve so pogosto pritegnjene preko socialnih omrežij ali drugih platform, kjer so obljubljeni visoki donosi, ki se nikoli ne uresničijo. Organizirane kriminalne skupine, pogosto s sedežem v tujini, so običajno odgovorne za te prevare, kar otežuje delo organov pregona pri iskanju in povračilu izgubljenih sredstev.

Ravnajte ozaveščeno in previdno

Za preprečevanje tovrstnih prevar je ključnega pomena ozaveščenost in previdnost. Policija in FBI svetujeta, da se izogibamo odzivanju na neznane mednarodne klice, ne nameščamo aplikacij za oddaljen dostop in ne dovolimo nadzora nad našimi napravami. Prav tako je pomembno, da hitro poročamo o prevarah in zbiramo dokaze, kar lahko pomaga pri iskanju odškodnin in preprečevanju nadaljnjih prevar.

Podpora žrtvam je prav tako ključna, saj lahko pristojne službe, kot so policijski kibernetski timi, pomagajo pri iskanju odškodnin od bank, ki imajo dolžnost zaščititi stranke pred prevarami. Viri, kot je »The Little Book of Crypto Crime«, ponujajo dodatne informacije in nasvete o tem, kako se zaščititi pred kriptokriminalom.

Skozi primere, kot je propad podjetja FTX in njegovega direktorja Sama Bankmana-Frieda, postaja jasno, da je kriptoprostor poln tveganj. Zato je nujno, da vlagatelji in uporabniki kriptovalut ostanejo obveščeni, previdni in se zavedajo tehnik prevar, ki jih uporabljajo kriminalci.

Članek je nastal s pomočjo umetne inteligence in ni lektoriran.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine