Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Binance v pravni nevihti

Izvršna direktorja Binance soočena z obtožbami pranja denarja in davčnih utaj v Nigeriji.
Izvršna direktorja platforme Binance v Nigeriji obtožujejo, da sta prispevala k njihovi finančni krizi.

Foto Dado Ruvić/Reuters
Izvršna direktorja platforme Binance v Nigeriji obtožujejo, da sta prispevala k njihovi finančni krizi. Foto Dado Ruvić/Reuters
Delo AI
19. 4. 2024 | 17:00
4:20

V središču pravne nevihte sta se znašla izvršna direktorja kriptovalutne platforme Binance, ameriški državljan Tigran Gambaryan in britansko-kenijski dvojni državljan Nadeem Anjarwalla. Oba sta obtožena pranja denarja in davčnih utaj v Nigeriji, kar naj bi državo pahnilo v gospodarsko krizo. Gambaryan obtožbe zanika, medtem ko je Anjarwalla pobegnil iz pripora in se sedaj nahaja v Keniji.

Gambaryan, ki je bil odgovoren za skladnost s finančnimi predpisi pri Binance, je bil prestavljen v zloglasni zapor Kuje, kjer so zaprti od džihadistov do politikov. Odziv Binance in njihovih družinskih članov je bil oster in odločen.

Podjetje vztraja, da obtožbe proti Gambaryanu nimajo temeljev, saj kot izvršni uslužbenec nima odločevalske moči. Izjava Yuki Gambaryan, žene Tigrana Gambaryana, pa odraža globoko zaskrbljenost nad premestitvijo svojega moža v zloglasni zapor, kar po njenih besedah predstavlja neupravičeno kruto ravnanje z nedolžnim možem. Varnostni in gospodarski strokovnjaki iz ZDA pa menijo, da je Gambaryan morda uporabljen kot grešni kozel za gospodarske težave, s katerimi se sooča Nigerija.

Sočasno se je Nadeem Anjarwalla, regionalni direktor za Afriko pri Binance, uspel izogniti priporu in je trenutno nedosegljiv. Nigerijska vlada je izdala mednarodni nalog za njegovo aretacijo preko Interpola, čeprav Anjarwalla trdi, da je državo zapustil zakonito. Iskanje in izročitev Nadeema Anjarwalla je pridobilo mednarodno pozornost, saj so se v raziskavo vključile varnostne sile Kenije, Interpol, FBI in drugi.

Mednarodni vidiki primera so še posebej pomembni, saj vključujejo sodelovanje ZDA, Velike Britanije, Severne Irske in Kenije. To sodelovanje kaže na globalni pomen primera in potrebo po mednarodni koordinaciji za boj proti finančnemu kriminalu.

So kriptovalute destabilizirale gospodarstvo?

Nigerijska gospodarska kriza, ki jo zaznamuje visoka inflacija in padec vrednosti lokalne valute naira, je pripeljala do obtožb vlade na račun kriptovalutne platforme Binance. Obtožbe se nanašajo na domnevno destabilizacijo valute in gospodarstva, saj je Binance najbolj priljubljena platforma v državi z milijoni uporabnikov in transakcijami, ki v letu 2023 skupno znašajo skoraj 57 milijonov dolarjev. Dodatno težo obtožbam dodajajo štirje primeri domnevne davčne utaje, zaradi katerih se Binance in njegovi zaposleni soočajo s kaznijo v astronomske višini deset milijard dolarjev.

V odziv na te obtožbe so nigerijske oblasti poostrile nadzor nad kriptovalutnimi platformami. Finančne institucije v državi so pod pritiskom zaradi obtožb o pranju denarja in financiranju terorizma, kar je povzročilo zaostritev regulativnih ukrepov. Te obtožbe so privedle do kritičnega pregleda vpliva kriptovalut na devizni tečaj in gospodarsko stabilnost države.

Kljub temu pa se Nigerijci vse bolj zatekajo k uporabi kriptovalut kot zanesljivejšega načina za ohranjanje svojih prihrankov. Nestabilnost naira in gospodarske razmere v državi so pripomogle k temu, da je bitcoin videna kot varnejša alternativa za shranjevanje vrednosti.

Pogledi na prihodnost kriptovalut v Nigeriji so nejasni. Zaostritev regulacije lahko vpliva na tržni položaj Binance in drugih kriptovalutnih platform, hkrati pa lahko omeji dostop do digitalnih sredstev za Nigerijce, ki iščejo alternativne načine za zaščito svojega premoženja. Razvoj dogodkov bo pomembno vplival na regulativni okvir in sprejemanje kriptovalut v državi ter na globalni ravni.

Članek je nastal s pomočjo umetne inteligence in ni lektoriran.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine