Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Nepremičnine v EU lani v povprečju dražje za 9,2 odstotka

V Sloveniji smo v tretjem četrtletju zaznali 12,9-odstotno rast cen nepremičnin, v primerjavi z istim četrtletjem leta 2020.
Cene stanovanjskih nepremičnin so se povečale v vseh državah članicah. FOTO: Jure Eržen/Delo
Cene stanovanjskih nepremičnin so se povečale v vseh državah članicah. FOTO: Jure Eržen/Delo
14. 1. 2022 | 11:54
14. 1. 2022 | 12:17
1:56

Eurostat je danes objavil podatke o cenah stanovanjskih nepremičnin v tretjem četrtletju. Podatki zajemajo tako članice Evropske unije kot države evroobmočja.

image_alt
Posel z nepremičninami cveti, vendar si tudi posredniki želijo ohladitve trga

V tretjem lanskem četrtletju so se cene nepremičnin v primerjavi s četrtletjem prej najbolj zvišale na Češkem (7,3 odstotka), Nizozemskem (5,9 odstotka), v Litvi (5,4 odstotka) in na Irskem (5,1 odstotka), ugotavljajo evropski statistiki. Cene so se medtem najmanj zvišale v Romuniji (0,1 odstotka), na Finskem (0,2 odstotka) in na Danskem (0,3 odstotka).

Povprečna rast cen nepremičnin v EU je v tretjem četrtletju znašala 3,1 odstotka, medtem ko so se cene v evroobmočju na medčetrtletni ravni zvišale za 3,3 odstotka.

Povprečna rast cen nepremičnin v EU je v tretjem četrtletju znašala 3,1 odstotka. FOTO: Jure Eržen/Delo
Povprečna rast cen nepremičnin v EU je v tretjem četrtletju znašala 3,1 odstotka. FOTO: Jure Eržen/Delo

Cene stanovanjskih nepremičnin so se povečale v vseh državah članicah. Cene nepremičnin so rasle vse leto; več kot polovica držav članic je v lanskem tretjem četrtletju zaznala več kot desetodstotno rast cen nepremičnin v primerjavi z istim obdobjem leta 2020. Najnižji letni porast cen so namerili v Cipru (2,2 odstotka), Italiji in Španiji (v obeh 4,2). Cene so se najbolj povečale na Češkem (22 odstotkov), v Litvi (18,9 odstotka), Estoniji (17,3 odstotka) in na Nizozemskem (16,8 odstotka).

V Sloveniji smo v tretjem lanskem četrtletju imeli 12,9-odstotno rast cen v primerjavi z istim obdobjem leta 2020. To nas uvršča nad povprečje EU, ki je znašalo 9,2 odstotka. Hkrati smo imeli podpovprečno rast v primerjavi s četrtletjem prej; cene nepremičnin so se podražile za 2,8 odstotka, medtem ko je povprečje EU znašalo 3,1 odstotka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine