Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Mar tehnologija vodi v odvisnost, kot droge in alkohol?

Raziskave: odgovori na vprašalnike potrjujejo, da postajamo zasvojeni in odvisni od sodobne tehnologije
Ljudje opažajo, da zaradi uporabe tehnologije trpi tudi komunikacija na štiri oči. Foto Reuters
Ljudje opažajo, da zaradi uporabe tehnologije trpi tudi komunikacija na štiri oči. Foto Reuters
Miran Varga
10. 9. 2018 | 12:00
3:52
Britanska medijska agencija the7stars je pred kratkim opravila raziskavo, ki je ugotavljala odvisnost in celo zasvojenost ljudi s tehnologijo. Ta je opazna med čedalje večjim delom populacije in marsikje že postaja resna težava. Med odvisniki od tehnologije je pričakovano največ mladih, saj so pod stalnimi pritiski, ki si jih ustvarijo z željo biti stalno povezani in informirani.

Kar 67 odstotkov vprašanih, starih med 18 in 34 let, je priznalo, da potrebujejo oddih od tehnologije, delež je narasel celo na 71 odstotkov v starostni skupini od 18 do 24 let. V čedalje bolj digitaliziranem svetu je pozornost postala vrlina. Prav tako tudi ravnotežje med povezanostjo in izklopom – ali »polnjenjem baterij« posameznika. Vedenjski strokovnjaki rešitev vidijo v tem, da je treba med mladimi vzpostaviti željo po obvladovanju lastnih, s tehnologijo povezanih navad.
 

Najmlajši se najtežje brzdajo


Medtem ko imajo digitalni domorodci resne težave z odvisnostjo od tehnologije, pa so tisti malce starejši (24 do 35 let) že bolj pragmatični. Povezljivost v načinu 24/7 jim sicer ustreza, a je med njimi še vedno relativno veliko tistih, ki znajo, vsaj občasno, ugasniti svoje naprave – pogosto ob večerih ali ob koncih tedna. Le šest odstotkov mladih je potrdilo, da redno ugaša svoje mobilne telefone.

Zanašanje na internetne interakcije med mlajšimi generacijami vzbuja skrb za morebitno odvisnost od interneta kar med tretjino staršev. To skrb potrjujejo podatki raziskave družb Kaspersky Lab in B2B International, ki kažejo, da je po mnenju staršev 12 odstotkov mladostnikov, mlajših od 18 let, zasvojenih z internetom. Poleg zaskrbljenosti, da otroci prebirajo neprimerne vsebine (36 odstotkov) in komunicirajo z neznanci (32 odstotkov), postaja ena glavnih skrbi staršev nesposobnost otrok, da se oddaljijo od internetnega sveta. Omenjeno poročilo ugotavlja, da starši s taktiko »zlobnega policista« otrok ne morejo obvarovati pred spletnimi grožnjami, strokovnjaki pa priporočajo, naj se namesto ukrepov določanja časovnih omejitev raje osredotočijo na izobraževanje otrok.
 

Ljudje se spreminjamo


Mnoge seveda skrbi vpliv, ki ga ima tehnologija na življenje ljudi. Raziskava med prebivalci Londona je razkrila, da kar tri četrtine Londončanov skrbi izguba osebne komunikacije – na štiri ali več oči. Menijo, da se ljudje ne znajo več »v živo« pogovarjati. Spreminjajo se tudi druge navade, desetina mladostnikov v starostni skupini od 18 do 24 let niti ne dviguje več telefona, da bi poklicala nekoga, temveč uporabljajo glasovna sporočila za komunikacijo s prijatelji, znanci in družino.

Številna tehnološka podjetja so se že odzvala na naraščajočo odvisnost od tehnologije. Veseli nas lahko, da sta med njimi tudi največja »krivca« zanjo. Družbi Apple in Google sta v novih različicah svojih operacijskih sistemov iOS oziroma Android že pripravila nekatere funkcije, ki naj bi pripomogle k odvajanju uporabnikov od digitalnih in mobilnih naprav. Poleg tega da jim nazorno prikažeta, koliko časa so porabili v kateri aplikaciji, jim nudita tudi možnosti časovnega omejevanja rabe naprave in nameščenih aplikacij.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine