Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Man bo odpuščal

Proizvajalec tovornjakov in avtobusov je v prestrukturiranju.
Podjetje Man, ki proizvaja težke tovornjake in avtobuse, se bo prestrukturiralo. FOTO: Man
Podjetje Man, ki proizvaja težke tovornjake in avtobuse, se bo prestrukturiralo. FOTO: Man
11. 9. 2020 | 12:03
11. 9. 2020 | 13:17
3:22
Upad gospodarske aktivnosti, povezane z epidemijo novega koronavirusa, se pozna tudi na delovanju proizvajalcev gospodarskih vozil. Tako je podjetje Man, ki izdeluje tovornjake in avtobuse in je sicer del koncerna Volkswagen, danes objavilo, da bo število zaposlenih zmanjšalo za 9500, utegnejo pa zapreti tri evropske tovarne.

Ko so sporočili na spletni strani podjetja, se morajo v zasledovanju prihodnjih izzivov, ki jih prinašajo digitalizacija, avtomatizacija in uvajanje novih pogonov, soočiti s prestrukturiranjem in tako so predstavnike delavcev pozvali k pogovorom, saj želijo zmanjšati število zaposlenih. Govor je o skoraj četrtini vseh zaposlenih tega podjetja (37.000), kar 55 odstotkov jih je v Nemčiji. To naj bi pomenilo prestavitev določenih delov proizvodnje, v negotovosti pa je tudi obstoj tovarn v mestih Steyr (Avstrija) ter Plauen in Wittlich (Nemčija).

Podjetje se je s potrebo po prestrukturiranju soočalo že prej, vendar se je govorilo o manjših številkah. Sredi poletja je presenetljivo odstopil dotedanji direktor Andreas Renschler, kar je nakazalo ostrejše spremembe. Družba Man je imela v polovici letošnjega leta izgubo 387 milijonov evrov, s pričujočo napovedjo prestrukturiranja pa naj bi do leta 2023 prihranila 1,8 milijarde evrov.

Položaj za proizvajalce v tej industrijski panogi ni preprost. Trg gospodarskih vozil na stari celini je namreč še nekoliko bolj pod pritiskom kot avtomobilski: po podatkih panožnega združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev Acea je bila v prvi polovici leta 2020 prodaja gospodarskih vozil v Evropi za 34 odstotkov nižja, samo pri težkih tovornjakih pa je nazadovala za več kot 40 odstotkov.



Po navedbah agencije Bloomberg je Man manj donosno podjetje kot sestrska švedska Scania, obe sta sicer organizacijsko del enote Traton, ki jo je matični koncern Volkswagen ustanovil z namenom boljšega konkuriranja njegovih proizvajalcev gospodarskih vozil na evropskem in svetovnem trgu. No, Scania je napovedala odpuščanja že junija in sicer so govorili o številki 5000... Traton je sicer v četrtek okrepil ponudbo za nakup preostalega dela ameriškega proizvajalca tovornjakov Navistar, v katerem so imeli doslej 17-odstotni delež. Traton si želi tako okrepiti položaj za boj z največjimi tekmeci na področju gospodarskih vozil, kot sta Daimler in Volvo AB.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine