Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Likvidacija FTX in poplačilo upnikov

Konec zgodbe borze Sama Bankmana-Frieda. Zdaj je vprašanje, kako bo potekalo vračilo sredstev vlagateljem.
Propadla kriptoborza FTX je zaenkrat zbrala sedem milijard dolarjev, ki jih lahko nameni poplačilu upnikov.

FOTO: David Dee Delgado/Reuters
Propadla kriptoborza FTX je zaenkrat zbrala sedem milijard dolarjev, ki jih lahko nameni poplačilu upnikov. FOTO: David Dee Delgado/Reuters
P. D.
3. 2. 2024 | 12:00
4:25

Po mesecih negotovosti in razočaranja za vlagatelje se je FTX odločil za likvidacijo namesto ponovnega zagona svoje kripto borze. Ta poteza je posledica neuspešnih pogajanj s potencialnimi investitorji, ki niso bili pripravljeni vložiti potrebnih sredstev za obnovo platforme.

Pravni zastopnik podjetja, Andy Dietderich, je na zaslišanju na sodišču v Delawareu poudaril, da je bil FTX »neodgovorna prevara, ustvarjena s strani obsojenega goljufa«, in da bi bilo tveganje in stroški obnove iz tega, kar je Bankman-Fried pustil za sabo, preprosto previsoki.

Poplačilo po starih cenah

FTX je zdaj usmerjen v poplačilo svojih strank, pri čemer so že pridobili več kot sedem milijard dolarjev sredstev za ta namen. Kljub temu pa je odločitev o vračilu sredstev na podlagi cen kriptovalut iz novembra 2022 povzročila pritožbe med strankami, saj so nekatere cene, kot je cena bitcoina, od takrat znatno narasle.

Strategija vračila sredstev vključuje tudi preverjanje legitimnosti zahtevkov, kar bo zahtevalo temeljito preiskavo in morda dolgotrajne pravne postopke. Kljub temu pa pravni zastopnik Dietderich izraža optimizem, da bo podjetje imelo dovolj sredstev za popolno odškodovanje vseh upravičenih strank in upnikov. Ta cilj je ambiciozen, saj so v igri milijarde dolarjev izgubljenih sredstev, a Dietderich poudarja, da je dosegljiv.

Vendar pa je treba omeniti, da je ta proces še vedno v teku in da bo potrebno veliko dela in obvladovanje tveganj, preden bodo vlagatelji dejansko prejeli svoja sredstva. Celoten proces bo zahteval sodelovanje med FTX, vladnimi regulatorji in sodišči, da bi zagotovili pravično in učinkovito odškodovanje vseh prizadetih strank.

Pravni labirinti in pot do pravice za stranke

V središču pravnih viharjev, ki so zajeli propadlo kripto borzo FTX, stoji njen ustanovitelj Sam Bankman-Fried. Obsojen zaradi goljufije, se Bankman-Fried sooča s številnimi obtožbami, ki obsegajo zlorabo sredstev strank in prikrivanje dejanskega finančnega stanja podjetja. Pred njim se obeta dolga zaporna kazen, ki odraža resnost njegovih dejanj, vključno s preusmerjanjem sredstev za osebno obogatitev in tvegane naložbe sestrskih podjetij.

Pravni procesi, ki potekajo, razkrivajo strategije FTX za vračilo sredstev strankam. V ospredju prizadevanj je preverjanje legitimnosti zahtevkov, ki zahteva natančno in metodično delo, da se zagotovi, da so poplačila pravična in v skladu z zakonom. FTX se je uspel dogovoriti z vladnimi regulatorji o prednostnem poplačilu strank, preden se lotijo pobiranja lastnih terjatev, ki skupno znašajo okoli devet milijard dolarjev.

Vendar pa so pravne razprave še vedno žive, zlasti ko gre za metodologijo izračuna poplačil. Uporaba cen kriptovalut iz novembra 2022 kot osnove za vračilo sredstev je sprožila pritožbe med strankami, saj so nekatere valute, kot je bitcoin, od takrat doživele znatno rast. Ta odločitev je bila potrjena na sodišču, a še vedno je predmet razprav in izpodbijanj.

Zgodba o FTX in Bankman-Friedu je opomin na pomen transparentnosti in odgovornosti v svetu kriptovalut. Medtem ko se pravni postopki nadaljujejo, stranke FTX čakajo na izpolnitev obljub o povračilu izgubljenih sredstev. Ta cilj je zahteven, saj so v igri milijarde, in bo zahteval nadaljnje usklajevanje med FTX, regulatorji in sodišči, da se zagotovi pošteno in celovito poplačilo. Pravna bitka, ki jo vodi Bankman-Fried, in prizadevanja za poplačilo strank so postali simbol širših vprašanj zaupanja in varnosti v kripto industriji.

 

Članek je nastal s pomočjo umetne inteligence in ni lektoriran.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine