Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

KSS podpisal, kar je izpogajal SKEI

Stavkovni odbor delavcev obrata Jeklarna v Štorah Steelu včeraj preklical današnjo stavko
V jeklarni Šdružbe Štore Steel. FOTO: Blaž Samec
V jeklarni Šdružbe Štore Steel. FOTO: Blaž Samec
10. 8. 2018 | 08:00
10. 8. 2018 | 08:05
4:27
Štore - Stavkovni odbor obrata Jeklarna je z vodstvom podjetja včeraj podpisal dogovor o zaključku stavke, podjetniški sindikat KSS pa je istočasno podpisal aneks k podjetniški kolektivni pogodbi »z vsebinami iz dogovora o zaključku stavke«, so sporočili iz Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS). Šele popoldan se je izkazalo, da je KSS pristopil k povišici, ki jo je podjetniški Sindikat kovinske in elektro industrije dosegel že s 1. junijem, kasneje pa tudi, da je KSS vendarle dosegel boljše izračune dodatkov za pogoje dela. Ti bodo od 1. avgusta veljali za 422 zaposlenih v družbi in ne samo za okoli 100 delavcev v obratu Jeklarna, ki so nameravala stavkati. V Jeklarni jih je sicer okoli 150. 
 
A o tem, za koliko se bodo jeklarjem plače povišale zaradi težkih pogojev dela, sprva ne predsednik KSS Gvido Novak ne generalni direktor Ivan (Jani) Jurkošek sprva nista povedala ničesar.
 
»Jeklarji so dosegli načrtovano in zahtevano tako, da so zadovoljni tudi v podjetju. Jutri napovedane celodnevne stavke v podjetju Štore Steel,« je včeraj najprej sporočil Novak.
 
Skupaj z vodstvom podjetja so medijem poslali prav takšno izjavo: »Stavkovni odbor delavcev Jeklarne in družba Štore Steel sta dosegla še zadnji dogovor o dodatku k plači zaradi posebnih pogojev dela, ki bo veljal od 01. avgusta 2018 dalje. Stavka je s tem nepreklicno zaključena, tako da se napovedana opozorilna stavka za 10. avgusta ne bo izvedla,« so zapisali.
 
KSS smo zastavili vprašanje, za kolikšen dvig dodatkov jeklarjem sploh gre, saj je večji podjetniški sindikat SKEI v družbi že lani julija in nato decembra ter tudi letos na pogajanjih z vodstvom družbe dosegel povišice plač, višje dodatke za pogoje dela in izplačila za uspešnost.
 
Spomnimo, da tudi stavkovnega odbora delavcev Jeklarne ni imenoval podjetniški sindikat KSS, temveč so ga imenovali delavci sami. Prvič so stavko napovedali za 16. maj, nato so dvourno stavko napovedali za 25. in jo po Novakovih besedah odpovedali »zaradi groženj stavkajočim delavcem, KSS pa je to prijavil inšpektoratu za delo ter obenem kazensko ovadil oba člana uprave, Jurkoška in Borisa Kumra, 29. junija pa so dvourno stavko prekinili.
 
Jurkošek je že včeraj, ko je bilo jasno, da bodo dogovor podpisali, za Delo pojasnil: »Naš plačni sistem je glede na specifiko v našem podjetju izredno kompleksen. Iz tega naslova tudi prihaja do nerazumevanj že med samimi zaposlenimi, socialnimi partnerji … Javnost te zadeve razume še bistveno slabše, zato bi lahko kakršenkoli podatek o dogovoru bil predmet različnih interpretacij. Dejstvo pač je, da smo dosegli dogovor in da stavka v Štorah Steelu več ni aktualna.«

Stavkovni odbor delavcev obrata Jeklarna in vodstvo družbe Štore Steel sta se včeraj torej dogovorila za višino dodatka k plači zaradi posebnih pogojev dela. Obenem so s tem končane tudi stavkovne priprave, ki so trajale od maja. Gorazd Tratnik, pomočnik direktorja Ivana (Janija) Jurkoška je kasneje sporočil, da so jeklarji sprejeli dvig plač, ki je bil dogovorjen z večjim sindikatom SKEI in velja od 1. junija. Aneks o tem je podpisal tudi manjši sindikat, izpostava KSS v podjetju. »S stavkovnim odborom smo se dodatno sporazumeli tudi za povečanje količnikov za pogoje dela za izračun dodatkov, ki jih v različnih zneskih prejema 422 zaposlenih,« so povedali v Štorah Steelu.
 
O trenutnem poslovanju oziroma zasedenosti proizvodnih zmogljivosti pa je povedal: »Povpraševanje po naših izdelkih je še vedno nad našimi zmožnostmi, tako da se glede tega ne moremo pritoževati. Je pa res, da je le-to manjše, kot je bilo v začetku leto. Ne vemo ali je to posledica ohlajanja trga ali določeni interesenti zaradi naše prezasedenosti več ne iščejo ponudb pri nas. Odgovor bomo dobili v naslednjih mesecih.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine