Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Julija letna inflacija spet nižja, cenejši hrana, oblačila in obutev

Medletno so se najbolj podražile storitve, za 4,4 odstotka, blago pa se je po izračunih Sursa v povprečju pocenilo za 0,3 odstotka.
Julija se je hrana na mesečni ravni pocenila za 0,5 odstotka, so izračunali statistiki. FOTO: Jure Eržen/delo
Julija se je hrana na mesečni ravni pocenila za 0,5 odstotka, so izračunali statistiki. FOTO: Jure Eržen/delo
31. 7. 2024 | 10:41
31. 7. 2024 | 11:50
2:11

Inflacija se še naprej umirja in je nižja že četrti mesec zapored. Na letni ravni je bila v juliju 1,3-odstotna, na mesečni pa so cene upadle za 0,1 odstotka, so izračunali na državnem statističnem uradu (Surs).

Storitve so se medletno v povprečju podražile za 4,4 odstotka, blago pa se je pocenilo za 0,3 odstotka. K letni inflaciji so največ, 0,4 odstotne točke, prispevale 6,1 odstotka višje cene v restavracijah in hotelih. S po 0,3 odstotne točke so sledile podražitve alkoholnih pijač in tobaka (dražji za 5,2 odstotka), raznovrstnega blaga in storitev (za 4,2 odstotka) ter izdelkov in storitev v skupini rekreacija in kultura (dražji za tri odstotke). 

Po drugi strani so letno inflacijo za 0,4 odstotne točke ublažili cenejši izdelki in storitve iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (cenejši za 2,8 odstotka), za 0,2 odstotne točke pa še 2,5 odstotka nižje cene oblačil in obutve, še kažejo podatki Sursa.

Julija mesečni padec cen

Julija so bile cene življenjskih potrebščin v primerjavi s prejšnjim mesecem v povprečju nižje za 0,1 odstotka. To je bila predvsem posledica nižjih cen oblačil in obutve, ta skupina je k mesečni deflaciji prispevala 0,8 odstotne točke.

Oblačila so se v povprečju pocenila za 11,9 odstotka, obutev pa za 7,3 odstotka. Po 0,1 odstotne točke so k padcu cen na mesečni ravni dodale cenejša hrana (za 0,5 odstotka) in druge pocenitve v juliju. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine